Burgemeester wil in gesprek met tegenstanders zwarte Piet

Foto: Facebook / Zaankanters tegen racisme

‘Iemand die waarde hecht aan zwarte Piet is niet meteen een racist,’ liet burgemeester Jan Hamming optekenen door NH Nieuws na een nieuwe serie leuzen in de stad door de actiegroep Zaankanters tegen racisme. Hij wil met de leden in gesprek, maar dat lijkt kansloos. Er is geen enkel begrip voor het standpunt van de burgemeester.

‘Iemand die nu, na alle demo’s, interviews, artikelen en discussies, na tien jaar protest van Kick Out Zwarte Piet moedwillig niet wil toegeven dat zwarte piet niet kan is niet meteen een racist?’ luidt de retorische vraag op de Facebook-pagina van Zaankanters tegen racisme. ‘Is het dan oké dat mensen zo blind mogen zijn voor hun eigen racistisch denken? Jan Hamming maakt zich meer druk om de gevoelens van deze mensen dan van opgroeiende kinderen.’

De actiegroep wil dat Zaanstad stopt met het subsidiëren van intochten met zwarte Pieten. Hamming bepleit een geleidelijke, organische overgang naar een modernere versie van de knecht van Sinterklaas; Zaankanters tegen racisme wil er met onmiddellijke ingang radicaal vanaf. ‘Er wordt structureel niet geluisterd naar de gevoelens van zwarte mensen en te veel ruimte gegeven aan de gevoelens van witte mensen. Deze acties zijn een gepaste reactie op dat gegeven,’ aldus de groep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen