Na 17:00 uur rustig op straat, op knallend vuurwerk na

Foto: Pixahive.com / Mohit Pareek

Het is na 17:00 over het algemeen rustig op straat in Zaanstad, maar de vuurwerkoverlast neemt toe. Terwijl de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk dit jaar opnieuw verboden zijn in verband met de beperkte zorgcapaciteit als gevolg van corona, wordt door de hele gemeente geklaagd over knallen.

Burgemeester Jan Hamming liet de raad gisteravond weten met de plaatselijke  vuurwerkbranche in gesprek te zijn over de compensatie die het Rijk de sector heeft beloofd voor gemaakte kosten en gederfde inkomsten, al gaat de hulp die hij kan bieden noodgedwongen vaak niet verder dan een luisterend oor. Hij moet immers werken met het gereedschap dat Den Haag hem aanreikt. En dat schuurt op meer fronten in deze coronacrisis, waar lokale doortastendheid niet altijd parallel loopt met Haags getreuzel. Dat is bijvoorbeeld het geval met de boosterprikken: zolang de vaccins niet zijn toegewezen heeft klaarzitten met de injectiespuit geen zin.

Asielboot en gevangenis

Wat vaccinaties betreft kent Zaanstad twee bijzondere locaties, met veel mensen op een hoop. Nagenoeg alle bewoners van de asielboot in de Achtersluispolder zijn inmiddels ingeënt door de GGD en er wordt nagedacht over een campagne om de vaccinatiegraad onder gevangenen in het Justiteel Centrum in Westzaan te verhogen. Daar is het aantal besmettingen inmiddels eruggelopen en kunnen de meeste gedetineerden dit weekend uit quarantaine, aldus de burgemeester.

Priklocaties

De prikcapaciteit op de langere termijn baart in elk geval de POV en de PvdA zorgen: hoe kan ervoor gezorgd worden dat er op elk moment een locatie achter de hand is wanneer de situatie daarom vraagt. PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen ziet nu al krapte aan de Zaandamse Pieter Ghijsenlaan: zijn vader kon daar voor zijn booster pas elf dagen na het maken van de afspraak terecht. Hamming is echter optimistisch: de capaciteit aan de Pieter Ghijsenlaan wordt uitgebreid en in Purmerend komen twaalf straten om de inwoners van Waterland te bedienen.

Het vinden van een geschikte vaccinatielocatie is geen sinecure, zo blijkt uit een uitleg van Hamming. Het ministerie stelt daarvoor de randvoorwaarden vast en dat toont zich nog wel eens wispelturig. Uiteindelijk moest de GGD aan de volgende voorwaarden en criteria voldoen:

  • Goede bereikbaarheid per auto (aanrijtijd 30 minuten) en met het OV vanuit heel Zaanstad;
  • Niet midden in een woonwijk;
  • Goed gescheiden van regulier publiek, dus niet bij winkelcentra, scholen etcetera;
  • Voldoende parkeergelegenheid;
  • Gemakkelijk het terrein op en af kunnen rijden (aanrij- en afvoerroutes, grootte van de ingang, bij voorkeur twee aparte ingangen van het terrein);
  • Geschikt voor 1500 – 2000 bezoekers per dag, uitgaande van één locatie in Zaanstreek – Waterland en bij gecombineerd gebruik (vaccineren in combinatie met testen);
  • De mogelijkheid voor een kleine opslagruimte afval buiten;
  • De mogelijkheid om fietsen, scooters en brommers te stallen;
  • Aen aparte ingang en uitgang in verband met doorstroom, het voorkomen van kruisend verkeer en voldoende afstand tussen personen;
  • Vaccineren en testen moet fysiek gescheiden kunnen worden, zowel binnen als buiten;
  • Toegankelijk voor ouderen / minder mobiele mensen (rolstoelen);
  • Moet over een keuken of kantinefaciliteit voor personeel beschikken;
  • Moet de mogelijkheid voor een af te sluiten opslagruimte van materialen hebben, met een eenvoudige aan- en afvoer;
  • Klimaatregulatie in het kantoor- en bedrijfshalgedeelte (verwarming, ventilatie, airco);
  • Brandveilig en lekkagevrij;
  • Heeft bij voorkeur een noodstroomvoorziening of de mogelijkheid om deze aan te leggen.

In de zoektocht naar een geschikte locatie is nauw samengewerkt tussen de GGD, de gemeente, de veiligheidsregio en bedrijfsmakelaars. Sporthallen zijn daarbij niet meegenomen, omdat het college die beschikbaar wil houden voor sport en gymlessen. Bekeken gemeentelijke gebouwen, bedrijfspanden en kantoren bleken niet te voldoen, waarna bouwlocaties, parken en weilanden in beeld kwamen. Ook deze zoektocht leverde echter geen geschikte locatie op, onder meer vanwege de noodzaak om de openbare ruimte aan te passen door bomen te kappen.

Bekeken mogelijkheden

De rij met mogelijke locaties die voorbijkwamen is lang: In Zaandam de Sluispolderweg 8a, de Vredeweg 7, de Gerrit Kiststraat 23, de Ronde Tocht 11, de Pieter Gijsenlaan 1 (raak!), de Provincialeweg 33, de noodschool aan de Panneroodstraat, het pand van Mediamarkt, op het Hembrugterrein de Taets Blackbox en Whitebox, een braakliggend terrein in de Stormhoek, een braakliggend terrein aan de Aris van Broekweg (gekozen en later toch weer afgevallen), het Burgemeester In ’t Veldpark, het Park Westerkoogweg, Sportpark Poelenburg, de parkeerplaats bij station Kogerveld en de Burcht. Buiten Zaandam viel het oog op het voormalig sportterrein aan de Militaireweg in Krommenie en op de Mercuriusweg 5 in Wormer.

Meteen beginnen

Sommige plekken vielen al in een vroegtijdig stadium af, als duidelijk werd dat ze niet beschikbaar of ongeschikt waren. Vorige week kreeg de GGD de mogelijkheid de huur van de huidige vaccinatielocatie aan de Pieter Ghijsenlaan 1  te verlengen tot en met 31 maart 2022 en was het probleem opgelost. ‘Bijkomend voordeel van de verlenging is dat er geen andere locatie opnieuw ingericht hoeft te worden. Hierdoor kan direct begonnen worden met vaccineren, zodra de uitnodigingen verzonden zijn,’ aldus Hamming. Rest nog de vraag wat er na 31 maart volgend jaar gebeurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen