‘Ook koophuizen deels toewijzen aan eigen inwoners’

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van nieuwe koopwoningen gaan toewijzen aan de eigen inwoners. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen: huizen tot 355.000 euro, in 2022 de grens van de Nationale Hypotheek Garantie.

Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van gemeenten, waaronder Zaanstad. Door de schaarste aan koopwoningen in deze categorie lopen vooral starters en eenverdieners in loondienst zo’n huis mis. ‘Deze situatie is onwenselijk,’ schrijft het ministerie in een toelichting op de wet. De wetswijziging maakt een aanvulling mogelijk op de regeling Betaalbare Koopwoning Zaanstad, waarmee de gemeente nu eigen inwoners helpt.

Op dit moment mogen gemeenten ook al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale of lokale binding voorrang gaan geven. Het percentage steeg van 55 procent in 2016 naar 74 procent in 2020, staat in de toelichting.

De wetswijziging wat betreft koopwoningen is  vorige maand in consultatie gegaan. Belanghebbenden kunnen zich er tot januari over uitspreken. De verwachting is dat de verandering ergens volgend jaar rond moet zijn. Het is ; geen enorme wijziging,’ aldus de woordvoerster.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen