Uit isolatiehotel gevlucht besmet paar aangehouden in vliegtuig

Foto: Wikimedia / Ikreis

Reizigers die de afgelopen dagen terugkeerden uit Zuid-Afrika en die positief zijn getest op corona, zitten verplicht in een isolatiehotel in Kennemerland. De Koninklijke Marechaussee hield gisteren op Schiphol een echtpaar aan dat daaruit was weggevlucht en dat uit een vliegtuig werd gehaald dat op het punt stond om te vertrekken.

Particuliere beveiligers zorgen er in het hotel voor dat de gasten zich aan de regels voor isolatie houden en buiten verzorgen politiemensen en marechaussees de bewaking. ‘De isolatie werkt op vrijwillige basis,’ aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland gisteren. ‘Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden om over te gaan op gedwongen isolatie.’ Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei gisteren dat ‘een flink deel’ van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft. Ze mogen weg als ze kunnen aantonen zonder risico’s anderen te besmetten te kunnen reizen.

Dubbele testuitslag en quarantaine

Inmiddels staan de landen in zuidelijk Afrikaanse waarvoor een vliegverbod geldt ook op de lijst met landen die een zeer hoog risico vormen. Nederlanders en EU-burgers mogen nog wel heen en weer reizen, maar zij moeten een dubbele testuitslag hebben en bij aankomst in quarantaine gaan. Iedereen die in quarantaine moet, wordt gebeld om te controleren of de isolatie ook wordt nageleefd, aldus De Jonge. Ook vraagt hij gemeenten om aan de deur te controleren. Eerder werd een quarantaineplicht alleen steekproefsgewijs gecontroleerd. Wie zich niet aan de verplichting houdt, riskeert 339 euro boete.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen