‘Opdrachtgever’ liquidatie Krommenie houdt onschuld vol

Foto: Pixabay

De man die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel claimde vandaag in hoger beroep dat hij onschuldig is. Omar L. (31) was volgens het Openbaar Ministerie de opdrachtgever van de beide moorden. Er is tegen hem opnieuw levenslang geëist.

‘Ik ben geen grote boef, ik ben onschuldig hier. Ik zit nu in de Extra Beveiligde Inrichting  in Vught voor iets wat ik niet heb gedaan,’ zei L. vandaag in het Justitieel Complex Schiphol. Hij werd overgeplaatst naar Vught na een gestrande poging om hem te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen, waarvoor vorig jaar vier Fransen zijn veroordeeld. Op vragen van het gerechtshof over die bevrijdingspoging wil L. geen antwoord geven, zoals hij over de hele breedte niet meedeelzaam is.

‘Waarom zou men u willen bevrijden? Het doet toch denken aan grote jongens in een criminele organisatie die een bevrijdingspoging organiseren,’ vond de voorzitter van het rechtscollege over de bevrijdingsactie. ‘Ik weet niet waarom mensen dat denken. Dat is niet zo. Ik zit onschuldig vast,’ hield L. vol. Hij werd in juni 2019 veroordeeld voor drie pogingen tot moord en in de cel aangehouden voor de liquidaties van de onderwereldfiguren Lomp en Yakhlaf in 2015.

Oorlog Mocromaffia

De twee liquidaties en de pogingen daartoe hebben hun oorsprong in de zogenoemde Mocromaffia-oorlog. L. zou de slachtoffers (mede)verantwoordelijk houden voor de dood van zijn broer in 2012. Die kwam om het leven door een aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Tijdens het beramen en uitvoeren van de aanslagen communiceerden de betrokkenen via versleutelde e-mailberichten van de cryptodienst Ennetcom. De politie wist die te kraken.

Sluitstuk

Het hoger beroep van L. vormt het sluitstuk van een reeks zittingen over de liquidaties en moordpogingen. Van de in totaal zes verdachten gingen er vijf in hoger beroep. In oktober eiste het OM opnieuw levenslang tegen de vermeende schutter Hicham M. (27). Tegen medeverdachte Daniël M. is 22 jaar cel geëist. Tegen twee andere verdachten zijn in september celstraffen van zeven en bijna negen jaar geëist. Het Hof doet in alle zaken op 23 december uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen