Kinderdagverblijf in het groen aan Weiteveen in Zaandam

De beoogde vestigingsplek.
De beoogde vestigingsplek.
Foto: Google Street View

Burgemeester en wethouders zijn akkoord met de komst van een kinderdagverblijf met bijbehorende uitweg en parkeerplaatsen aan het Weiteveen in Zaandam, tegenover huisnummer 19. Deze plek is nu een stuk groen met een pannakooi en daar heeft ’t Zaans Stationnetje dat eerst gehuisvest was op het Ebbehout het oog op laten vallen.

Een kinderdagverblijf past niet binnen de huidige bestemming ‘groenvoorzieningen, buurtonsluitingswegen en voet- en fietspaden’ en daarom moet de geldende beheersverordening veranderd worden. Vanwege de sloop van het bestaande gebouw moet ’t Zaans Stationnetje op zoek naar een andere plek. Aan het Weiteveen is voldoende ruimte voor een buitenruimte en daarnaast blijft er voldoende openbaar groen over. De onderneming zit nu in tijdelijke huisvesting aan de Aubade.

 

Vanwege het klantenbestand van het kinderdagverblijf kwam alleen een nieuwe locatie aan de westkant van het spoor in aanmerking en daarmee is de aangevraagde plek het meest geschikt, aldus het college: ‘Daartoe is op deze locatie aan de Weiteveen grond aangekocht van de gemeente.’ Naast het perceel bevinden zich al op de buurt gerichte functies zoals een sportschool en speeltoestellen, wat als een goede aanvulling wordt gezien.

Ontwerp

Het ontwerp voor het kinderdagverblijf telt één bouwlaag met licht hellende daken in verschillende richtingen. Hierdoor oogt het kleinschalig. Deze kleinschaligheid past bij de schaal van de aangrenzende rijwoningen, aldus het college. Alle (groeps)ruimten in het kinderdagverblijf komen rond een besloten patio te liggen die als speelplek dient. Het gebouw krijgt daardoor gelijksoortige gevels aan alle vier de zijden: het gebouw kent geen achterkant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen