Inkijkje in woonwijk op terrein Kan Palen en Touwen en Co

Foto: Kan aan de Zaan

Het terrein van Kan Palen aan de Oostzijde in Zaandam ligt er nog verlaten en vooral vervuild bij, maar er wordt al volop gewerkt aan een nieuwe wijk met ‘een unieke combinatie van grotere gebouwen naast kleine straatjes met huizen en huisjes’, waar voetgangers en fietsers de baas zijn.

De voorbereidingen van de grote schoonmaak vergen overleg met bedrijven en het verhuizen van de bedrijven Touwen en Co, Trendzet Bouw en Pallethandel De Boer. Het aangepaste bestemmingsplan moet volgens de planning nog dit jaar klaar zijn en daarna begint de bodemsanering. Verwacht wordt dat in 2023 bekend wordt hoe de woningen eruit gaan zien en wat ze ongeveer gaan kosten. Dan kan ook de bouw en de verkoop starten. Rond 2025 kunnen de eerste bewoners hun verhuisdozen dan gaan uitpakken, aldus de website Kan aan de Zaan.

 

De plannen zijn al een eind op dreef. Aan de kop van de straten komen karakteristieke gebouwen. ‘Wat statig en formeel, met een herkenbare stijl en wisselende kleuren. Het is een stedelijke straatwand met een ingetogen ontwerp. Met metselwerk in warme kleuren en een enkele houten gevel. Daken die in hoogte verspringen. En balkons aan de straatzijde,’ aldus de site. In twee straten komen ’typisch Zaanse’ (rij)woningen en appartementen van vier tot zes bouwlagen, die allemaal van elkaar verschillen. Aan de oostkant en langs de Zaan komen fabrieksachtige woongebouwen met ook beton, staal en glas als bouwmateriaal.

 

Aan de oostkant zijn daarnaast ook ‘eigenzinnige kleine huisjes’ voorzien, met ‘de kenmerkende kleuren, kapvormige daken en een traditionele houten afwerking’. Net als de historische voorbeelden hebben ze hun voordeur in de tuin en is er ruimte voor groen. Ook hier zijn de ontwerpen afwisselend en gedurfd, is de toekomstvisie van de plannenmakers.

Buitenruimte

De buitenruimte wordt gekenmerkt door openbaar en privé groen, vlak naast elkaar. ‘Buiten de deur deel je hier de ruimte en de weg met elkaar. Je houdt hier rekening met elkaar en hebt respect voor elkaars privacy. Veel verschillende mensen voelen zich hier thuis. Zo vormen ook de bewoners samen een Zaanse mix van mensen.’ Dat is nog eens wat anders dan heipalen en houten stellages voor de Limburgse mijnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen