Aantal besmettingen op en neer met schimmige cijfers

Foto: Piqsels / CC0

Het aantal coronabesmettingen in Zaanstad was maandag 205, gisteren 270 (118 meer dan het gemiddelde van 152 van de afgelopen zeven dagen) en vandaag 147, vijftien minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (162). Het RIVM waarschuwt vandaag echter voor een te hoog cijfer.

Het dagelijkse getal laat zien van hoeveel mensen op één dag gemeld is dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Een deel van de meldingen zijn positieve testen van eerdere dagen, die later zijn doorgegeven. In het weekeinde was er echter een storing in de verwerking van de data, die in de dagen daarna volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de dagen daarna ‘gedeeltelijk is opgelost’: ‘Deze storing heeft als gevolg dat de cijfers van vandaag nameldingen bevat, hierdoor valt het aantal meldingen van vandaag hoger uit. Dat zal ook de komende dagen het geval zijn.’

Record

Het maakt het verloop van de besmettingen wat wazig, maar overeind blijft dat er vandaag landelijk 20.829 nieuwe coronagevallen bij kwamen. Dat is het hoogste aantal ooit. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 118.672 positieve uitslagen van coronatests, 48 procent meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op bijna 17.000 nieuwe gevallen per dag en ook dat is een nieuw record.

Maximale testcapaciteit en storing

De GGD’en zitten intussen aan hun maximale capaciteit en kunnen nauwelijks meer mensen testen dan ze nu al doen. Dit zou het beeld de komende tijd kunnen (blijven) vertekenen, omdat mensen die wel besmet zijn er misschien niet in slagen een testafspraak te maken en dus geen bevestiging krijgen. Om de zaak nog te verergeren is het momenteel niet mogelijk om online een afspraak voor een coronatest te maken via de website coronatest.n, omdat die kampt met een storing. Mensen die een afspraak willen maken kunnen 0800 – 1202 bellen, maar daar is het de laatste dagen heel erg druk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen