Paus Johannes, Tamarinde, De Windroos en De Spiegel hebben zich aangesloten bij het jeugdeducatiefonds dat kinderen uit minimagezinnen helpt om volwaardig mee te kunnen doen op school en daarbuiten. Kleurenpracht, ZaanPlein, Kogerveld en De Pionier waren vorig jaar de eerste.
Het landelijke Jeugdeducatiefonds richt zich op scholen met overwegend kinderen van ouders met een laag inkomen. Wanneer geldgebrek een belemmering is voor de ontwikkeling van een kind, kan de school een beroep op het fonds doen. Zo krijgen alle kinderen de kans om mee te kunnen doen. Aanvragen voor lopen via de basisschool. Het fonds vergoedt ondersteuning zoals huiswerkbegeleiding, kindercoaching, leesprojecten voor kinderen met dyslexie en gezonde voeding op school, maar ook deelname aan sport- of culturele activiteiten, een abonnement op educatieve software of een training sociale vaardigheden.
In Zaanstad groeit dertien procent van de kinderen op in armoede. Geldgbrek kan leiden tot stress en zorgen in een gezin, waardoor er minder aandacht is voor school. Armoede leidt op die manier vaak tot een lagere vervolgopleiding dan wat het kind eigenlijk aankan, ziet directeur van het Jeugdeducatiefonds Hans Spekman. Zijn organisatie wil deze ongelijke start in het leven voorkomen. Per school is maximaal 13.500 euro beschikbaar en de gemeente betaalt een derde deel van de kosten.