In november nu al meer besmettingen dan in heel oktober

Foto: Flickr / Philippe Put

In de eerste twaalf dagen van november heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 137.345 positieve coronatests gemeld. Dat is meer dan in heel oktober. Toen testten in 31 dagen tijd ruim 129.000 mensen positief. In Zaanstad werden er vandaag 159 gemeld, 47 meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen

November heeft nu vrijwel evenveel gevallen als de maanden augustus en september bij elkaar. Toen waren er in 61 dagen tijd 137.832 positieve tests. Voor de tweede dag op rij kwamen landelijk vandaag meer dan 16.000 coronabesmettingen aan het licht: tussen gisterochtend en vanmorgen 16.287. Alleen in het Gelderse Rozendaal en op het Waddeneiland Schiermonnikoog testte niemand positief.

Gemiddeld dagelijks 25 doden

Het RIVM kreeg in afgelopen dag ook 32 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. Onder hen zijn drie mensen uit Rotterdam, dat als enige gemeente in Nederland meer dan 1000 geregistreerde sterfgevallen heeft. In de afgelopen zeven dagen zijn 178 coronadoden gemeld, gemiddeld ruim 25 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 29 maart, ruim zeven maanden geleden.

Nog snel even uit eten

Omdat als gevolg van de oplopende besmettingen strengere regels voor de horeca worden verwacht blijken veel Nederlanders voor vanavond nog een restaurant te zoeken, melden reserveringsplatformen en aanbieders van online reserveringssystemen. Het platform Eet.nu, met 20.000 restaurants, merkt dat mensen net zoals bij de vorige lockdowns nog op het laatste moment een eetgelegenheid zoeken. Onder meer Heerlijk.nl en BookDinners bevestigen dat beeld.

Straks meer

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid houden vanavond een persconferentie waarin zij naar verwachting een nieuwe lockdown van drie weken gaan aankondigen. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat horecabedrijven om 19:00 uur al de deuren moeten sluiten. De regels gaan mogelijk morgen in.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen