Dreiging met QR-samenleving als corona niet wordt bedwongen

Foto: Flickr / ILO Asia-Pacific

De aanvullende maatregelen tegen het coronavirus die gisteravond zijn aangekondigd gaan vanavond om 18:00 uur in. Ze zijn erop gericht om het aantal dagelijkse contactmomenten te verminderen. Daarbij gaat het normale leven overdag zoveel mogelijk door – voorlopig.

De nieuwe regels gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt een dag eerder opnieuw beoordeeld. Het kabinet werkt nog aan het wettelijk mogelijk maken van een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar meer sectoren en op de werkvloer. Ook wordt de mogelijkheid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G voorbereid. Dit kan pas in werking treden na instemming van het parlement.

Vanaf 18:00 uur gelden de volgende maatregelen:

  • Houd anderhalve meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is;
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht;
  • Niet-essentiële winkels en dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18:00 uur;
  • Horeca en essentiële winkels, zoals de supermarkt, dierenwinkel en drogisterij  zijn open tot 20:00 uur;
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht;
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18:00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats, en met een maximum van 1250 personen per ruimte;
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen;
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan;
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’;
  • Ontvang thuis maximaal vier gasten per dag;
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine;
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (exclusief personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Er komt financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door deze nieuwe coronamaatregelen, zoals de horeca en de detailhandel. Het kabinet maakt komende week de invulling van deze tegemoetkoming bekend. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en de inzet van de coronapa en het dringende advies om bij klachten altijd te testen, gevaccineerd of niet.

Langere termijn

Als de kohttp://mende weken het aantal besmettingen daalt, denkt het kabinet dat er weer zo veel mogelijk veilig open kan. Dan kan worden overgegaan op een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om ook op de werkvloer een QR-code te vragen. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dit laatste wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.

Versnelde boosterprik

Op vrijdag 19 november start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontacten. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen