Magazine zet culturele schatten OerIJ in de spotlight

De cover van het magazine.
De cover van het magazine.
Foto: Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland

Het Noord-Hollandse archeologiemagazine Schatrijk pluist in de zesde editie het verleden van het OerIJ-gebied uit, met artikelen en interviews over onder andere Zaanstad. Het blad is online te lezen door de link hierboven aan te klikken.

Het OerIJ-gebied heeft iets unieks: al sinds de prehistorie trotseerde men hier het natte deltagebied achter de duinen. Enkele duizenden jaren bestond er een eb- en vloedwerking en de rijke bodems die daardoor ontstonden waren een prima leefgebied voor de prehistorische mens. De bodem herbergt een grote culturele schat: er zijn vele honderden archeologische vindplaatsen, waarvan er inmiddels al een aantal is onderzocht.

Romeinen in Krommenie

Het archeologieglossy besteedt aandacht aan diverse vindplaatsen en vondsten, zoals de grafheuvels in Velserbroek, de kano van Uitgeest, de Romeinen in onder andere Krommenie en pottenstapels in IJmuiden en Castricum. Het magazine is ontwikkeld en samengesteld door het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, in opdracht van de provincie.

Wie interesse heeft in archeologie kan ook terecht in museum Huis van Hilde in Castricum, waar onder meer diverse levensechte mensfiguren te zien zijn uit onder andere Uitgeest, Castricum en Heiloo. Het gaat om reconstructies van bewoners van het OerIJ-gebied uit de late prehistorie, de Romeinse periode en de vroege middeleeuwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen