Geld gemeente voor vergroening van schoolpleinen

Het SchatRijk heeft al het voordeel van een mooie groene omgeving.
Het SchatRijk heeft al het voordeel van een mooie groene omgeving.
Foto: Google Street View

De gemeente stelt per basisschool 2500 euro beschikbaar voor het planten van bomen op de pleinen. Het vergroenen daarvan is voor zowel wethouder Wessel Breunesse als voor de scholen een grote wens, zo bleek eind vorig tijdens één van de klimaattafels.

Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen. De Zaanse basisscholen willen er wel aan, maar bleken behoefte te hebben aan ondersteuning bij en informatie over het nemen van maatregelen. Samen met het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie gaan de scholen en de gemeente nu onderzoeken wat zij daarvoor nodig hebben. Er zijn rond 70 pleinen van basisscholen in Zaanstad.

SchatRijk inspiratiebron

Directeur Marc van de Geer van Het SchatRijk in Zaandijk ziet dat steeds meer scholen hun buitenomgeving als een belangrijk en wezenlijk onderdeel van de leeromgeving beschouwen. ‘Het aloude grijze, grotendeels betegelde schoolplein transformeert dan naar een groen schoolplein of een natuurspeelplaats waar buitenlessen gewoon worden en waar kinderen onderzoek doen, verwonderd raken en groeien in hun kennis van en liefde voor de natuur,’ zegt hij. Zijn school is een inspiratiebron voor andere in Zaanstad en ver daarbuiten.

Bomen cadeau

In 2018, 2019 en 2020 hield de gemeente de actie Boomcadeau, waarbij scholen een gratis boom konden krijgen. Daar maakten achttien scholen gebruik van. Schoolpleinen zijn meestal niet in beheer bij de gemeente, maar in eigendom en beheer bij de onderwijskoepels Agora of Zaan Primair en een paar kleinere organisaties. Een stappenplan om te komen tot groenere speel- en ontmoetingsruimtes wordt naar verwachting in januari 2022 aangeboden aan de schoolbesturen en koepels.

Herplante bomen

‘We kunnen bomen en planten die elders in de gemeente worden verwijderd beschikbaar stellen om op de schoolpleinen te worden geplant,’ is een voorzetje. ‘Vaak kennen we vrijwilligers die dit willen organiseren. Waar mogelijk laten we door inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaamheden uitvoeren op de schoolpleinen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen