‘De mooiste klas’ van Het SchatRijk in de spotlights: het groene plein

'De mooiste klas' vanuit de lucht gezien.
'De mooiste klas' vanuit de lucht gezien.
Foto: Google Earth

In de meest recente uitgave van &Natuur van de provincie is staat basisschool Het SchatRijk in Zaandijk in de schijnwerpers. Het onderwerp is de ‘het mooiste klaslokaal’: een groen schoolplein.

‘Wie een rondleiding krijgt over groene schoolplein kan zich nauwelijks voorstellen dat de Zaandijkse basisschool acht jaar geleden nog een betegeld plein had met slechts een paar metalen speeltoestellen. Het plein heeft sindsdien een ware transformatie ondergaan. De groene mogelijkheden voor de leerlingen zijn eindeloos: van een paddenpoel, een vlinderweiland en een plukhaag tot groene eilanden, een waterspeelplaats en een heus amfitheater,’ juicht het artikel.

Zelf schouders eronder

Directeur Marc van de Geer legt uit dat de school elk jaar probeert een nieuw element aan hun plein toe te voegen. Is de financiering een struikelblok dan gaan ouders en personeel zelf aan de slag: ‘Een paar leraren en ouders hebben bijvoorbeeld drie jaar geleden een workshop gevolgd en vervolgens zelf een leemoven met houten overkapping gebouwd. Nu bakken we daar een paar keer per jaar broodjes en pizza’s met de kinderen. Hartstikke leuk! En we zijn nog lang niet klaar.’ Op de verlanglijst van de school aan het Rooswijkplein staan onder andere nog een grote speelheuvel waar kinderen lekker kunnen rennen, klimmen en rollen.

Voorbeeldschool

‘Inmiddels zijn we in deze regio een voorbeeldschool,’ vertelt Van de Geer. ‘Elke week hang ik wel met een directeur of docent aan de telefoon die een kijkje wil komen nemen. Mijn advies? Het is vooral belangrijk dat elke school een eigen visie ontwikkelt en een werkgroep opzet. Dan komt de inspiratie vaak vanzelf.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen