Het mag in Zaanstad niet langer uitmaken waar je wieg heeft gestaan voor je verdere kansen in je leven. Met de Maatschappelijke visie die het college naar de raad heeft gestuurd moet elke inwoner dezelfde mogelijkheden krijgen.
‘Samen met tientallen maatschappelijke partners en inwoners gingen we in gesprek over onze stad in de toekomst. Hoe willen we met elkaar samenleven? Hoe heeft onze stad zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en wat zijn de uitdagingen, nu en in de toekomst? Wat voor stad willen wij zijn? Hoe kunnen wij daar ook zelf als gemeente een goede rol in spelen, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties,‘ zegt wethouder Natasja Groothuismink in een persbericht over de achtergrond van het stuk.
Het college wil dat Zaanstad 'een evenwichtige en rechtvaardige stad wordt, waarin iedereen gelijke kansen heeft'. Onze gemeente scoort op sociaaleconomische factoren zoals inkomen en opleiding lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien nemen de inkomensverschillen tussen inwoners toe en ook tussen wijken groeit de kloof in opleidingsniveau, arbeidskansen en inkomenszekerheid tussen bewoners.
‘De afgelopen jaren hebben we een aantal lessen geleerd. Daarbij zien we dat net als in de meeste andere steden nogal wat mensen die hulp nodig hebben buiten beeld blijven. De ongelijkheid in kansen tussen inwoners en tussen wijken is een hardnekkig probleem. We zien dat we meer oog moeten hebben voor de impact van de stapeling van problemen. Niet alleen in een huishouden maar ook in een wijk, en die samenhang nog beter moeten snappen en aanpakken. In de samenwerking tussen gemeente en zorgaanbieders dient veel meer de gezamenlijke maatschappelijke opdracht centraal te staan,' aldus de wethouder.
In de Maatschappelijke visie staan drie uitgangspunten die richting moeten geven bij het werken aan een evenwichtige en rechtvaardige stad: