Participatie Peperstraat op nieuwe leest geschoeid

Foto: Google Street View

Alle participatie voor een gebiedsontwikkeling op het conto van de ontwikkelaar schuiven en als gemeente achterover leunen werkt niet, zo bewijst de gang van zaken in de Zaandamse Peperstraat. Het is noodzakelijk dat de gemeente daar een rol in speelt, geeft het college nu ook toe.

Voor heel Centrum Oost in het algemeen en voor de Peperstraat in het bijzonder gaat de aanpak nu op de schop. In 2017 werd in het kader van MAAK.Zaanstad afgesproken om per gebied een adviesgroep in te stellen waarin het college, de gemeenteraad en de samenleving vertegenwoordigd zijn, om gevraagd en ongevraagd kritiek te leveren en advies te geven aan de verantwoordelijke ambtenaar, de MAAK-programmamanager. In november 2018 werd deze werkwijze met de leden van de adviesgroep voor Centrum Oost geëvalueerd en afgesproken dat de adviesgroep ontbonden werd.

Herkansing

‘Met name de rol van de raadsleden in het proces, waarbij het scheiden van de inhoud en het proces ingewikkeld is gebleken, speelde daarbij een rol,’ schrijft het college nu. In andere MAAK-gebieden lijkt de adviesgroep echter ‘erg goed’ te werken. Er komt nu een  herkansing voor Centrum-Oost. Over de precieze invulling van deze nieuwe adviesgroep wordt nog overlegd. Daarnaast moet er per deelgebied een adviesteam komen, die ook een vertegenwoordiging krijgen in de centrale adviesgroep voor Centrum Oost.

Brede vertegenwoordiging

De twee klankbordgroepen die momenteel nog actief zij worden doorgelicht om vast te stellen of hun samenstelling nog overeenkomt met het doel waarvoor ze zijn opgericht.  De klankbordgroep Peperstraat wordt adviesteam Peperstraat, ‘een breed samengesteld gezelschap uit de buurt’ met een afvaardiging van huurders, omwonenden en ondernemers en begeleiding van de woningeigenaar en de gemeente. Aan bewonerspanels zal op gezette momenten worden gevraagd om input te leveren over specifieke thema’s.

Vast aanspreekpunt

Het college laat daarnaast onderzoeken of het mogelijk is om bij de gemeente een vast gezicht aan te stellen die de contacten onderhoudt, vragen beantwoordt en mensen in verbinding brengt met de juiste deskundigen van de gemeente. Deze persoon zou bijvoorbeeld twee keer in de week op een plek in de Peperstraat spreekuur kunnen houden voor niet alleen de bewoners van de Peperstraat, maar ook omwonenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen