Arts ZMC verwerpt ‘ondoelmatige’ coronamaatregelen

Foto: Pixabay / Erik Erik

Anne-Marie van Asten, arts op de spoedeisende hulp van het Zaans Medisch Centrum  spreekt zich in een artikel op LinkedIn mede namens drie collega’s op persoonlijke titel uit tegen het huidige coronabeleid. De maatregelen zijn ‘ondoelmatig’ en het grootste probleem, de zorgcapaciteit, laat de politiek links liggen.

‘Dit kabinet heeft de afgelopen 20 maanden de ondercapaciteit niet willen oplossen, terwijl dit probleem er al jaren aan zat te komen. Er is niet adequaat ingegrepen toen, juist tijdens de coronacrisis, de ‘handen aan het bed’ verder afnamen. Sterker nog, de huidige coalitie wil de spoedzorg verder uitkleden. Juist wij, als SEH-artsen, hebben inzicht in werkdruk op de spoedeisende hulp en in de ziekenhuisbezetting, omdat wij patiënten opnemen voor bijna alle medisch specialismen,’ schrijft ze onder meer.

Zonder verpleegkundigen geen zorg

De hoge werkdruk op de werkvloer maakt dat verpleegkundigen gaan of willen stoppen en voor uitval door ziekte en overbelasting. Er blijft bovendien weinig tijd over om voldoende aandacht te besteden aan leerling-verpleegkundigen, waardoor er velen al tijdens de opleiding afhaken. Maar zonder verpleegkundig personeel kan geen ziekenhuis bestaan en kunnen artsen hun werk niet doen. ‘We moeten nu maximaal investeren in verpleegkundig personeel en niet in zaken zoals het opleiden van BOA’s of ongelimiteerde testlocaties,’ aldus de noodkreet uit Zaandam.

Niet ongevaccineerden nawijzen

‘Nieuwe maatregelen zoals lokale lockdown’s, mondkapjesplicht, avondklok of uitbreiding van het QR-codesysteem zijn volstrekt onwetenschappelijk, ondoelmatig en zorgen voor een tweedeling in de maatschappij. Daarbij zullen deze maatregelen het échte probleem, dat van de zorgcapaciteit, niet oplossen.’ Van Asten schrijft ook dat mensen die er bewust voor kiezen zich niet te laten vaccineren ‘absoluut vrij moeten zijn en blijven’ om die keuze te maken. ‘Om nu de ongevaccineerden aan te wijzen als oorzaak voor het falen van ons zorgsysteem is onrechtvaardig en zorgt enkel voor een zeer onwenselijke polarisatie en tweedeling.’

Gesprek gevraagd

De ZMC-artsen vragen om een gesprek met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, de OMT-leden Jaap van Dissel en Diederik Gommers en voorman Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voordat ‘nieuwe maatregelen die niet wetenschappelijk onderbouwd of controleerbaar zijn’ worden ingevoerd. ‘Wij willen graag antwoorden op onze vragen en vragen om onomstotelijke wetenschappelijke onderbouwing van vergaande maatregelen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen