Een drijvende prullenbak om het havenwater te ontdoen van plastic

Foto: Twitter / Seabin Project

Een drijvende ‘prullenbak’ die plastic en olie uit het water haalt. Vorige maand jachthaven Marina Muiderzand in Almere met de Seabin de Nederlandse primeur. Niet iets voor het water op de Gedempte Gracht, maar wel een idee voor de jacht- en commerciële havens in Zaanstad.

De Seabin is een trommel die wordt aangedreven door een elektrische pomp en die alle rommel uit het water opzuigt, olie inbegrepen, zonder dat vis daar last van heeft. Hij heeft een capaciteit van anderhalve kilo per dag en hoeft pas na twaalf kilo geleegd te worden. De Seabin kost rond de 3300 euro.

Australische vinding

Hij is een uitvinding van de Australische surfers en botenbouwers Andrew Turton en Pete Ceglinski. Volgens hen kan de bak in een jaar tijd zo’n 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opzuigen – een halve ton vuilnis in totaal dat dus niet in de oceanen terechtkomt om zich daar bij de plastic soep te voegen. Jaarlijks belandt wereldwijd zo’n acht miljoen ton plastic in de oceanen.

Directeur Nanke den Daas van Thuishavens, de eigenaar van Marina Muiderzand, schafte de Seabin aan om de doelstelling ‘de schoonste havens van Nederland’ te hebben te bewerkstelligen. ‘Ons doel is meer bewustwording creëren rond de rol die watersporters en onze ligplaatshouders zelf spelen in het schoon houden van het water in onze jachthavens en het vaargebied.’

Naast Marina Muiderzand exploiteert Thuishavens Jachthaven Bruinisse, Jachthaven Naarden en Dorado Beach in Olburgen. Daar wordt water en energie bespaard, worden veel materialen hergebruikt, het afval gescheiden ingezameld, er geldt een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen en er wordt gebruikgemaakt van groene stroom.

De havens hebben al jaren een blauwe vlag. Ook steunt Thuishavens de Plastic Soup Foundation en de stichting By the Ocean we Unite, die beide het probleem van de plasticvervuiling aan de bron willen aanpakken.

Er zijn inmiddels wereldwijd Seabins geïnstalleerd in jachthavens. Zo nam in Groot-Brittannië het bekende zeilteam Land Rover BAR in oktober het eerste ‘Britse’ exemplaar in gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen