Slopen of herstellen: Parteon staat voor nieuw funderingsdilemma in Krommenie

Foto: Google Street View

Het zit Parteon niet mee met funderingen: na de problemen in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer moeten vijf woningen aan het Blok in Krommenie zelfs accuut worden gestut. De bewoners kunnen er nog maximaal drie maanden blijven.

Ook de funderingen van de andere woningen aan het Blok zijn matig tot slecht, hoewel de veiligheid van de huurders in die huizen niet in het geding is. In het eerste kwartaal van volgend jaar zegt de woningcorporatie meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van de huizen: renoveren of slopen. Maandag worden de stutten geplaatst.

Oudere huizen worden gemonitord

Met metingen houdt Parteon woningen ouder dan 45 jaar in de gaten en monitort of die verzakken. Slechte funderingen worden in principe hersteld, maar soms is de schade zo groot of herstel dermate onredendabel dat tot nieuwbouw wordt overgegaan. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in de Russische buurt in Zaandam (op onderstaande afbeelding een impressie van de nieuwbouw).

Wanneer de bewoners hun huis tijdelijk moeten verlaten krijgen ze een permanent of een tijdelijk alternatief aangeboden. Er wordt nu dan ook gezocht haar woonruimte voor de ‘ergste gevallen’ in het Blok. Funderingsherstel wordt door Parteon vaak gecombineerd met andere verbeteringen als isolatie, ventilatie en een zuinige cv-installatie. Per woning wordt ook bekeken of er een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet geplaatst moet worden.

Sloop en herbouw

Bij onder andere 29 woningen in de Kopermolenstraat, Herderstraat en Taanmanstraat in de Rosmolenbuurt in Zaandam was herstel geen optie meer. Zij moesten plaatsmaken voor 27 sociale huurwoningen. Ook in de Eikelaan in Krommenie werden huurders geconfronteerd met een harde realiteit: 40 eengezinswoningen bleken daar niet meer te redden.

Herhuisvesting in de buurt is bijna altijd een onmogelijke klus: daarvoor zijn er domweg niet genoeg huizen in de sociale sector. Daar komt bij dat gesloopte goedkope woningen in de regel slechts gedeeltelijk als sociale huur herbouwd worden en duurder of zelfs als koopwoning terugkomen, waardoor ze voor de verjaagde oorspronkelijke buurtbewoners onbetaalbaar worden.

Oude huizen gered

In de Van Limburg Stirumstraat, Van Hogendorpstraat en Nassaukade in Krommenie werd nog wel op tijd ingegrepen: daar worden de funderingen van 49 huizen uit 1913 en 1935 hersteld en kunnen de bewoners na het werk terugkeren in hun huurhuizen. Hetzelfde geldt voor negentien woningen aan de Prins Hendrikstraat in Krommenie (zie foto). Ze zijn gebouwd in 1909 en behoren tot het oudste bezit van Parteon. Ook die woningen krijgen een facelift inclusief stevige voeten.

Acute ingrepen

In de Zaanstreek kampen nog steeds duizenden huizen met een onbetrouwbare fundering en soms zijn de bewoners zich helemaal niet bewust van de risico’s die ze lopen. Zo moest de gemeente in 2012 in Wormerveer in allerijl een blok van negen woningen stutten wegens instortingsgevaar. De eigenaren van de koopwoningen aan de Krommenieërweg werden zich pas bewust van de urgentie na onderzoek door de gemeente, die er met het riool aan de slag wilde.

Een paar jaar eerder ging het helemaal mis in de Wilhelminastraat in Krommenie, waar zeven eigenaren gedwongen werden op stel en sprong hun huizen te verlaten omdat het instortingsgevaar te groot was. Later moesten nog vier woningen aan Wilhelminastraat en het Weiver worden ontruimd. De slechte toestand van de fundering was in alle gevallen de oorzaak. Sommige palen waren gebroken, andere stonden naast het funderingsmetselwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen