Lawine aan consumentenalerts in een enkel weekend

Foto: Pixabay

Er zit te veel arseen in zeker zes babyproducten met rijst, fosfaat in kebabvlees, onvermelde hazelnoot in chocolade en eiwit in nougat en er wordt gewaarschuwd voor losrakende oogjes in speelgoedtijgertje en spyware in speelgoedrobots. Zomaar een greep uit het nieuws van dit weekeinde.

De babyproducten met arseen, die worden verkocht in Nederlandse winkels, bevatten volgens de universiteit van Belfast meer arseen dan is toegestaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil pas ingrijpen als de norm met 20 procent wordt overschreden en dat is niet het geval. Het gaat om:

  • Bambix Mijn eerste papje rijstebloem Vanille (1 procent overschrijding),
  • Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (2 procent),
  • Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (5),
  • Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (12),
  • Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (16) ,
  • Biobim Rijstpapje (17).

Consumentenorganisatie Foodwatch liet 24 rijstproducten testen door de Noord-Ierse universiteit. Arseen is een voor mensen zeer giftige stof die in gesteente zit en via het grondwater in rijst terechtkomt. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen.

Fosfaat in kebab

De fosfaat in bevroren kebabvlees kan gelinkt worden aan aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop en daarom wil de milieucommissie van het Europees Parlement een verbod. Fosfaat is een belangrijk additief in kebab: het gaat uitdrogen tegen en het uit elkaar vallen van het vlees aan het spit. Als het parlement daarin meegaat zou dat de verkoop van kebab in gevaar kunnen brengen, aangezien maar een klein aantal kebabzaken met vers vlees werkt.

https://twitter.com/JoopSoesan/status/937212674827530240

AH biologische melkchocolade

Albert Heijn is een terughaalactie begonnen voor AH biologische melkchocolade 100 gram. Wegens sporen van hazelnoot. Klanten met een notenallergie wordt verzocht de chocolade (met batchcode 1708321 en de houdbaarheidsdatum 15-09-2018) terug te brengen naar de winkel, waar zij hun geld terugkrijgen. Voor iedereen zonder notenallergie is het product ongevaarlijk.

Nougat verkocht bij Action

Voedselimporteur Kubizz B.V. waarschuwt mensen met een ei-allergie de in kerstverpakking gestoken Montevergine Nougat Bar Peanuts niet te eten. Op de verpakking staat niet dat daarin het allergeen ei-eiwit aanwezig is, waardoor mensen met een ei-allergie een allergische reactie kunnen krijgen. Het product met het kenmerk EAN 7896079817730 is verkocht bij Action tussen 9 oktober en 30 november. Bij twijfel ook terugbrengen, graag.

Tijgeroogjes

Groothandel Bert Struis heeft drie types speelgoedtijgertjes uit de handel gehaald omdat de oogjes niet vastzitten. Kinderen kunnen die in de mond steken en stikken. De tijgertjes zijn verkocht van 1 augustus tot 1 december en hebben als artikelnummer 12517. Struis levert aan winkeliers, kermisexploitanten, pretparken, scholen, verenigingen en marktkooplieden.

Sphero BB-8 en robothond ‘Chip WowWee spionnen

De Belgische consumentenvereniging Test-Aankoop tenslotte roept zijn overheid op om op te treden tegen speelgoed waarbij de privacy van de gebruikers in het geding is. De consumentenvereniging testte zeven speelgoedrobots, waarvan er twee – ‘Sphero BB-8’ en de robothond ‘Chip WowWee’ – gegevens zouden doorsturen naar het bedrijf Flurry, dat persoonlijke gegevens zou verzamelen en doorverkopen zonder dat gebruikers dat weten.

De robothond kan daarnaast zonder beveiliging door iemand anders bestuurd worden via bluetooth.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen