CDA wil via rioolwater drugsgebruik in kaart brengen

Een deel van de rioolwaterzuivering in Poelenburg.
Een deel van de rioolwaterzuivering in Poelenburg.
Foto: Google Earth

Het CDA stelt voor om via rioolwateronderzoek te achterhalen hoeveel drugs er dagelijks in de gemeente doorheen gaan. Andere gemeenten deden dat al eerder. Zo bleek het in Rotterdam om 40.000 lijntjes cocaïne, 25.000 lijntjes speed, 2400 gebruikershoeveelheden crystal meth en 67.000 joints per dag te gaan.

Steunfractielid Nick Hendriks ziet met groeiende zorg dat drugsgebruik ook in Zaanstad steeds gewoner en ‘helaas voor veel mensen normaal is geworden’. Maar dat gaat wat het CDA betreft niet voor de criminele wereld die achter een pilletje of lijntje schuilgaat. Om meer grip te krijgen op de situatie acht Hendriks het daarom belangrijk om inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er in Zaanstad gebruikt worden, ook al om daar gericht beleid op te kunnen afstemmen.

Nota drugsbeleid

Via schriftelijke vragen wil hij aan de weet komen over welk cijfermateriaal de gemeente beschikt en of die kunnen worden vergeleken met de situatie van vijf tot tien jaar geleden en met de stand van zaken in gemeenten van vergelijkbare grootte. Het CDA voelt ook wel wat voor een Nota drugsbeleid, zodat helder wordt welke prioteiten het college stelt wat betreft verdovende middelen en de daarmee gepaard gaande criminaliteit. De rioolwatermeting zou kunnen worden uitgevoerd voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen