Onvoldoende politieke steun voor lokaal afsteekverbod vuurwerk

Foto: Piqsels / CC0

De motie van GroenLinks, Rosa en de Partij voor de Dieren – die ook nog door de SP getekend werd – voor een algemeen lokaal afsteekverbod voor vuurwerk is door een ruime raadsmeerderheid verworpen. Alleen dat kwartet en Denk bleken er gisteren vóór.

Een inwoner van Zaanstad wond zich dermate op over het voorstel dat er een brief op poten richting de griffie ging, waarin zelfs ‘excuses aan alle burgers’ worden geëist. Die zijn de afgelopen jaarwisseling ‘massaal binnen gebleven en hebben hun feest ingeleverd voor de goede zaak,’ aldus het schrijven. ‘En nu dat feest weer mogelijk is, willen de indieners graag zien dat deze gezagsgetrouwe burgers als dank voor hun goede gedrag de oudejaarsviering zoals zij hem willen opnieuw inleveren. Ik vind het een schande.’

Uitzonderlijke situatie

Gezien de uitzonderlijke jaarwisseling van 2020-2021 kunnen daar geen conclusies uit worden getrokken, aldus de briefschrijver in navolging van de belangenvertegenwoordiger van de verkopers VuurwerkCheck. De indieners van de motie tonen volgens de verbolgen inwoner ‘weinig respect’ voor de gezagsgetrouwe Zaankanters door een partijpolitieke slag te willen slaan uit corona, ‘in hun kruistocht tegen veilig, goedgekeurd en door de overheid dit jaar expliciet toegestaan consumentenvuurwerk’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen