VuurwerkCheck voorziet problemen bij lokaal afsteekverbod

Foto: Flickr / Gerard Stolk

De stichting VuurwerkCheck die opkomt voor de belangen van vuurwerkverkooppunten verzet zich tegen het voorstel van GroenLinks, Rosa en de Partij voor de Dieren voor een algeheel vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling.

De positieve resultaten van de afgelopen jaarwisseling zijn grotendeels ingegeven door een samenloop van omstandigheden, schrijft VuurwerkCheck in een brief aan de raad. Naast het afsteek- en verkoopverbod was de horeca gesloten en vierden de meeste mensen oud en nieuw in de huiselijke kring. ‘Met een lokaal afsteekverbod heb je maar één van de vier factoren die het beeld van de afgelopen jaarwisseling bepaalden te pakken.’

Ander plaatje

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat nu de horeca weer open is mensen opnieuw  massaal thuisblijven met oud en nieuw en dit jaar mag er ook weer vuurwerk worden verkocht. Dat geeft een totaal ander plaatje, aldus de lobbygroep, die ook constateert dat er in de coronatijd minder begrip is ontstaan ‘voor de betutteling door de overheid’. De aanname van de drie fracties dat bij een lokaal afsteekverbod de situatie van de vorige jaarwisseling wat vuurwerk betreft herhaald wordt, noemt VuurwerkCheck ‘ronduit naïef’.

Landelijk beleid volgen

Het in 2020 van kracht geworden verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen, single-shots en het zwaardere F-vuurwerk zal wél een gunstige invloed hebben, verwacht de stichting. Die artikelen hadden een onevenredig hoog aandeel in verwondingen en overlast. ‘Geef de landelijk ingevoerde maatregelen een kans om aan te tonen dat er een gunstig effect vanuit gaat. Het consistente beleid zou zijn om het landelijk beleid te volgen,’ vindt VuurwerkCheck. Vorig jaar is immers ‘zeer uitdrukkelijk aangegeven dat het een eenmalig verbod was op basis van buitengewone omstandigheden’.

 

Reacties