Zonder straf wapens inleveren op politiebureau Zaandijk

Foto: Gemeente Zaanstad / Pascal-Fielmich

Zaanstad, Wormerland en Oostzaan doen mee aan de landelijke inleveractie van wapens tijdens de Week van de Veiligheid. Iedereen kan van 11 tot en met 17 oktober straffeloos zijn of haar wapen inleveren op het politiebureau in Zaandijk. Een eerdere wapeninleveractie in Zaanstad stemde tot tevredenheid.

‘Wapens horen niet thuis in onze samenleving en ook niet in de Zaanse straten. Helaas neemt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd de laatste jaren toe. Dat vind ik een heel zorgelijke ontwikkeling,’ zegt burgemeester Jan Hamming. ‘Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden schijnveiligheid. Samen kunnen we een stapje zetten in het veiliger maken van onze straten. Dus roep ik iedereen op, van jong tot oud: lever je wapen in.’

Vuurwapens

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Op het politiebureau staat een ton waarin mensen ze kwijt kunnen. Dat ligt anders met vuurwapens. munitie of explosieven. Daarvoor moet een afspraak worden gemaakt met de politie, via het telefoonnummer 0900 – 8844. Dat kan niet anoniem. De politie komt daarna in burgerkleding langs om het wapen thuis op te halen. In principe worden mensen niet vervolgd voor het wapenbezit, maar er wordt wel onderzocht onderzoek of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kunnen mensen alsnog als verdachte aangemerkt worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen