Landelijke inzamelactie messen; van de kermis gehaald in Zaandam

Foto: Pxfuel / CC0

De nieuwe campagne tegen messenbezit onder jongeren Drop je knife en doe wat met je life begint vandaag. Die heeft zeker de instemming van burgemeester Jan Hamming, die dit weekeinde de landelijke pers haalde toen de politie op de Zaandamse kermis messen in beslag nam die daar als prijs werden weggegeven. Hamming is daar fel op tegen.

‘De kermis is een plek voor plezier. Waar kinderen met suikerspinnen rondlopen en je in attracties een adrenalinekick krijgt. Helaas is de kermis ook een plek waar je wapens, of nepwapens kan winnen. Ik vind dat we dat met elkaar niet moeten willen,’ schreef hij op Facebook. De kermisexploitanten toonden volgens hem begrip voor het ingrijpen van de politie: ‘We moeten het niet normaal vinden om wapens te kunnen winnen bij spellen voor kinderen. Of dit nu echte messen zijn of namaakvuurwapens.’

Maatregelen

Sinds eind oktober vorig jaar geldt een messenverbod in Zaanstad en sinds 2018 mag er er in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg preventief gefouilleerd worden om wapens van de straat te krijgen. Zijn oproep aan winkelketens om geen messen meer te verkopen aan kinderen kreeg in het land veel steun in andere gemeenten en van winkels als Action, Ikea en Hema. Hamming vindt dat nu ‘alle kermisexploitanten in Nederland hun verantwoordelijkheid moeten nemen’.

Niet cool

‘Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool,’ is de boodschap van de vandaag gestarte campagne. Jongeren worden opgeroepen om hun messen in te leveren. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek waar jongeren anoniem en straffeloos steekwapens kunnen inleveren. In een deel van de deelnemende gemeenten, waaronder Zaanstad is het daarnaast ook mogelijk om vuurwapens in te leveren. Dat kan op het politiebureau in Zaandijk, 24 uur per dag. Een eerdere inzamelactie van (vuur)wapens verliep in Zaanstad naar tevredenheid.

 

De campagne is een gezamenlijk initiatief van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Het actieplan is vorig jaar november vastgesteld en sindsdien werken de vele betrokken partijen nauwer samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en –gebruik.

Zij pakken het bezit van (steek)wapens aan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen. De gezamenlijke wapeninzamelactie wordt landelijk georganiseerd en gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Wetsvoorstel

‘Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt,’ aldus Grapperhaus. Hij verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen