Musea dit jaar nóg minder bezoekers dan in 2020

Het Czaar Peterhuisje,  onderdeel van het Zaans Museum.
Het Czaar Peterhuisje, onderdeel van het Zaans Museum.
Foto: Wikimedia / Steven van der Wal

Het aantal museumbezoeken is vorig jaar door corona met 60 procent gedaald naar 13,2 miljoen. Een jaar eerder was dat nog 33 miljoen, meldt de Museumvereniging. Daarbij zijn 400 musea aangesloten, waaronder het Zaans Museum en haar ‘filialen’. Voor dit jaar verwacht de vereniging een verdere daling naar 9,7 miljoen bezoeken.

De hoofdoorzaken zijn de verplichte sluitingen, de beperkingen van het maximaal aantal toegestane bezoekers en de krimp van het toerisme. Door de grote daling van het aantal bezoeken halveerden de eigen inkomsten van musea, met 250 miljoen euro. Dit is  opgevangen door een combinatie van noodsteun en bezuinigingen. De ontvangen noodsteun bedroeg 149 miljoen euro. Daarvan kwam het grootste deel van het Rijk en slechts twaalf miljoen euro van gemeenten, terwijl meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft.

Bezuinigingen en ontslagen

Tegelijkertijd hebben musea bezuinigd. In totaal sneden ze voor 125 miljoen euro in de kosten, voornamelijk door het aantal tentoonstellingen flink te verminderen. Ook daalde de werkgelegenheid met 6800 personen naar 35.000 werknemers. Dit jaar worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea.

De Museumvereniging doet een dringend appel op het kabinet voor blijvende noodsteun vanaf het vierde kwartaal én volgend jaar. Daarnaast roept de vereniging alle overheden, fondsen, gulle gevers en vrienden van musea op om blijvend steun te verlenen, zodat de musea het publiek veel moois kunnen blijven bieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen