Wapeninleveractie vooral goed voor bewustwording

Een deel van de ingeleverde wapens.
Een deel van de ingeleverde wapens.
Foto: Politie

Een wapeninleveractie zoals die onlangs in Zaanstad werd gehouden is niet zomaar even in elkaar gezet, zo blijkt uit een bereicht op de website Wegwijzer jeugd en veiligheid.  Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ging in gesprek met Bas Koops van de gemeente Zaanstad en met Sultan Tasdelen van de politie Zaanstreek. De voorzichtige conclusie: het gaat vooral om bewustwording.

Volgens adviseur Openbare Orde en Veiligheid Koops is zorgvuldigheid geboden: ‘Het gaat niet over één nacht ijs. Je geeft inwoners de mogelijkheid om strafbare wapens zonder strafvervolging in te leveren, dus daar moet een gedegen plan onder liggen. Afstemming in de driehoek is cruciaal en het Openbaar Ministerie moet binnen hun eigen organisatie toestemming krijgen van het landelijke College van procureurs-generaal.’ Daarnaast spelen praktische zaken mee: er moet bijvoorbeeld twee weken lang voldoende bemensing moet zijn op de politiebureaus voor het inleveren van slag-, steek- en andere wapens én voldoende capaciteit om vuurwapens op afspraak bij mensen thuis op te halen.’

Jongeren

Een groot aandeel van de aandacht is uitgegaan naar het aanspreken van jongeren, aldus Koops: ‘We weten dat drill-muziek onder veel jongeren leeft en dat wapens daarin een prominente rol spelen. Daarom zijn op veel scholen posters opgehangen. De inleveractie was als het ware de vrijwillige, preventieve actie. Na die twee weken hebben op veel scholen lockercontroles plaatsgevonden op initiatief van de scholen zelf. Op scholen waar geen kluisjes waren zijn jassen en tassen gecontroleerd.’ Volgens politie-inspecteur Tasdelen volgden er ‘strafrechtelijke consequenties’ als bij een controle in de kluisjes een verboden wapen werd aangetroffen.

Volgens Sultan draaide de actie echter voornamelijk om bewustwording, vooral bij jongeren. ‘Ga als jeugdprofessional de straat op, ga in gesprek met jongeren en bespreek het gevaar van het dragen van messen. En betrek daar zeker ook de ouders bij.’ Uit verhalen van de inleveractie in Zaanstad kwam naar voren dat opgroeiende kinderen voor ouders één van de redenen waren om bijvoorbeeld een wapenverzameling in te leveren. Dan is de bewustwording duidelijk gelukt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen