Nieuwe koophuizen in vrije sector voor Wormerveer

Foto: Bot Bouw

Op de hoek van de Celebesstraat en het Zuideinde in Wormerveer komen zes grondgebonden woningen en zestien appartementen in de vrije sector. Er komt geen sociale huur of sociale koop, omdat daarmee de bouw van de Parel van Zuid financieel niet haalbaar is.

Omwonenden wisten het bouwvolume van een eerder, in hun ogen ‘megalomaan’ project terug te dringen en dit is daarvan het resultaat. Het college is er och content mee: ‘Het huidige woonprogramma is afgestemd met de gemeente en levert een maximale maatschappelijke impuls aan het omliggend gebied.’ Nu is de procedure voor het afwijken van het bestemmingsplan in werking gezet. Op het inmiddels braakliggende terrein zijn op dit moment geen woningen toegestaan.

 

 

Ook is de hoogte van de oorspronkelijke bebouwing lager dan nu wordt aangevraagd. Het bouwplan leidt er toe dat de maximale bouwhoogte voor bebouwing aan het Zuideinde zal toenemen van vijf meter naar tussen 11,6 en 15,4 meter en aan de Celebesstraat van vijf en negen meter naar 15,4 meter. Daar heeft de werkgroep Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij mee ingestemd.

Eigen parkeerplaats

Op het binnenterrein van het plan worden 22 parkeerplaatsen gerealiseerd op het maaiveld, maar omdat de parkeerplaatsen overdekt worden worden auto’s volledig aan het zicht onttrokken. Op het dek boven de parkeerplaats komt een collectieve binnentuin met een groene inrichting waarin ook de bestaande plataan is opgenomen. Het bouwplan bestaat uit zes verschillende delen, elk in hun eigen (Zaanse) stijl. ‘Het is een speels ontwerp, passend bij de bestaande bebouwing langs de Zaan,’ aldus het college.

De werkgroep en ook de Welstandscommissie hadden nog wel moeite met de installatie van geluidsschermen aan de gevels vanwege te veel lawaai afkomstig van de industrie en het verkeer, omdat die te veel afbreuk zouden doen aan de uitstraling van de gebouwen. ‘Welstand’ ziet meer in bijvoorbeeld geluidsarmere bestrating of een 30-kilometer-zone. Maar aangezien dat opnieuw tot een grote vertraging en een aanslag op de portemonnee van de ontwikkelaar zou leiden ziet het college er geen heil in. Mocht in de toekomst de snelheid toch worden verlaagd, dan kunnen de schermen gemakkelijk weer verwijderd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen