Omstreden bouwplan Wormerveer is van tafel

Foto: Bot Bouw /Sarch Architecten

Het omstreden plan voor de bouw van 39 appartementen op de hoek Zuideinde-Celebesstraat in Wormerveer is van tafel. Wethouder Hans Krieger overrompelde gisteravond zowel de raadsleden als insprekende omwonenden met dat nieuws: KPO Planontwikkeling en de architect moeten terug naar de tekentafel.

Tijdens de vorige, onder tijdsdruk niet afgeronde behandeling van het plan in de raad kreeg de wethouder de opdracht mee om nog een ultieme poging te doen om ontwikkelaar en buurtbewoners op één lijn te krijgen en dat bleek op de valreep te zijn gelukt. Bewoners verenigd in de Werkgroep Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij strijden al elf jaar voor passende nieuwbouw op de vervallen locatie aan de Zaan en weigerden om zich neer te leggen bij de in hun ogen veel te massale en overweldigende ‘woningenpakhuizen’ die daar moesten komen.

Huizenschaarste versus omgevingskwaliteit

De strijdende partijen legden ook bloot wat hét grote probleem van dit moment is: onder druk van het schrijnende woningtekort is de één bereid om concessies aan de openbare ruimte te doen en weerstand van de bevolking voor lief te nemen om maar zo snel mogelijk te kunnen bouwen, terwijl de ander vasthoudt aan het standpunt dat nieuwbouw generaties lang de omgeving zal bepalen en dus ook in tijden van woningschaarste kritisch tegen het licht zal moeten worden gehouden. Ditmaal heeft de visie van de laatste groep geprevaleerd en dat is ook voor de andersdenkenden geen nederlaag, omdat met een door de omgeving gedragen plan in elk geval ellenlange juridische procedures worden voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen