‘Ook buurgemeenten moeten bijdragen aan noodopvang asielzoekers’

Foto: Gemeente Zaanstad

De Partij voor Ouderen en Veiligheid vraagt burgemeester Jan Hamming of die contact heeft gezocht dan wel gehad met Wormerland over een ligplaats voor een opvangschip voor asielzoekers en of er überhaupt aan die buurgemeente en aan Oostzaan gevraagd is om mee te helpen met de noodopvang. De POV vindt dat beide gemeenten ook een bijdrage ‘kunnen, of zelfs moeten leveren’.

Nadat opvang bij Taets op het Hembrugterrein afviel kwam het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers met het verzoek om zo’n 400 mensen uiterlijk anderhalf jaar te huisvesten op de hotelboot in de Achtersluispolder. Het college is niet gelukkig met die plek gezien de afgelegen locatie: er is voor de bewoners niets te beleven en bovendien hebben ondernemers in de omgeving slechte ervaringen gehad met de twee asielboten die er eerder in gebruik waren. Wordt er geen alternatieve ligplaats gevonden, dan wil het college echter wel akkoord gaan.

Draagvlak

Dat verbaast POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan om verschillende redenen. Taets viel af omdat alle noodzakelijke procdures niet voor eind november, begin december afgerond zouden kunnen zijn en dat duurde het COA te lang. Waarom wordt er nu van uitgegaan dat dit voor de Achtersluispolder allemaal sneller kan, wil hij weten. Ook vraagt hij naar het draagvlak onder de ondernemers, gezien de eerdere overlast. In de brief van het college aan de raad wordt dat aspect niet aangeroerd en ook in de randvoorwaarden die aan het COA worden gesteld wordt er niet over gerept.

Handhaving

Het COA wordt verantwoordelijk voor de leefbaarheid, de veiligheid en het toezicht. Maar hoe dan? ‘In het verleden is gebleken dat de opvang een enorme impact heeft gehad op de handhaving en inzet van politie. In de openbare ruimte is de gemeente verantwoordelijk. Hoeveel capaciteit verwacht u kwijt te zijn aan handhaving? Van welke taken van handhaving denkt u dat dit problemen gaat opleveren?’ zijn vragen van Van der Laan. ‘Hoeveel draagt het COA bij aan eventuele inzet van handhaving en politie? Hoe garandeert u de veiligheid in de omgeving?’

De POV vraagt Hamming om antwoorden vóór de behandeling van het onderwerp in de gemeenteraad op 7 oktober. Hij wil ook weten waarom voor deze volgorde is gekozen: waarom niet eerst de raad geconsulteerd alvorens – onder voorbehoud – in te stemmen met het verzoek van het COA om het hotelschip te mogen gebruiken?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen