Toegankelijkheid stations- en winkelgebieden in kaart gebracht

Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft een onderzoeksbureau in kaart laten brengen hoe het zit met de toegangkelijkheid van het stationsgebied Krommenie/Assendelft, het stations- en winkelgebied in Wormerveer en het centrum van Krommenie. De suggesties die PBT Consult heeft gedaan voor de eerste twee gebieden worden op dit moment nader uitgewerkt. Daarna volgt Krommenie centrum.

Nagegaan wordt of aanpassingen kunnen worden opgenomen in al geplande projecten of als apart werk moeten worden uitgevoerd. Het bureau gaat ook nog rapportages opstellen voor de stationsgebieden van Zaandijk en Koog aan de Zaan en voor de winkelgebieden Kaaijkhof in Saendelft, het centrum van Assendelft, Gibraltar,  Westerkoog en Westerwatering. Het stationsgebied Kogerveld maakt deel uit van een MAAK.Zaanstad-gebied en wordt in dat kader beoordeeld.

Meedenkgroep

De uitgewerkte voorstellen worden te zijner tijd bsproken met leden van de Meedenkgroep toegankelijkheid, waaraan rond 80 ervaringsdeskundigen en partners en ouders van mensen met een beperking deelnemen. Een deel van hen heeft in 2020 – net als een aantal ambtenaren en enkele raadsleden – een vragenlijst ingevuld om te toetsen hoe de situatie in Zaanstad zich verhoudt tot het VN-verdrag Handicap. Hieruit kwam naar voren dat slechte bestrating en te smalle afritjes een probleem zijn, net als de regelmatige defecten aan roltrappen en de lift in het centrum van Zaandam.

Verder vindt men dat de toegankelijkheid van sommige winkels te wensen overlaat en werd een tekort aan algemene gehandicaptenparkeerplaatsen genoemd bij winkelcentra en openbare gebouwen. Onder meer bij het station in Zaandam en bij het Zaantheater  zijn inmiddels extra plekken gemaakt. Aan overige op- en aanmerkingen wordt nog gewerkt. Zo wordt onderzocht in hoeverre aanbevelingen die – na sterk aandringen om mee te mogen praten – zijn gedaan voor de nieuwbouw van zwembad De Slag (financieel) haalbaar zijn.

Bewustwording

De pijlen worden ook gericht op ondernemers en inwoners. Auto’s op de stoep, geparkeerde fietsen op looproutes, bloembakken voor gevels en andere obstakels belemmeren de doorgang voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen en zijn lastig voor mensen met een visuele beperking. Om hier iets aan te doen is in Haarlem de deurhanger uitgevonden, waar Zaanstad nu een eigen draai aan gaat geven, Zaanstad obstakelvrij.

Deurhangers zijn labels met een vriendelijke boodschap die aan een obstakel worden gehangen om de eigenaar te attenderen op de hinder die wordt veroorzaakt. Zaanstad grijpt de Week van de Toegankelijkheid van 4 tot 8 oktober aan om de bewustwordingsactie Zaanstad obstakelvrij onder de aandacht te brengen. De hele week krijgen in de weg staande – verplaatsbare – objecten als fietsen, scooters en kliko’s een deurhanger. Ze zijn gemaakt van gerecycled, niet-gelamineerd papier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen