Ondanks drukte en cyberaanvallen invoering coronapas rustig verlopen

Foto: Pixabay / Geralt

De eerste dag waarop mensen een coronatoegangsbewijs moesten tonen heeft niet geleid tot problemen voor de BOA’s, die in de gaten moeten houden of de QR-codes gecontroleerd worden. Er waren wel problemen vanwege overbelaste servers. Dit kwam niet alleen door drukte, maar ook door zogenoemde DDoS-aanvallen.

 

 

Sinds gisteren moet iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat kan op vertoon van de CoronaCheck-app, maar door de problemen met de app ontstonden op diverse plekken flinke rijen voor horecagelegenheden.

Verversing QR-codes

Het was druk op de servers van de CoronaCheck-app door mensen die voor het eerst sinds lange tijd de app weer openden, waardoor op veel telefoons tegelijk de QR-codes ververst werden. Dat gebeurt vanwege veiligheidsvoorschriften elke 28 dagen. De DDos-aanvallen zijn volgens de Rijksoverheid goed afgeslagen. In enkele steden waren gisteren protesten tegen de invoering van de verplichte gezondheidsverklaring.

Kort geding na sluiting

De uitbater van een restaurant in Nijmegen die weigerde coronapassen te controleren heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente vanwege de sluiting van zijn horecagelegenheid. Dat dient vandaag om 11:00 uur. Volgens een gemeentewoordvoerder had de ondernemer eerder al aangekondigd niet te gaan controleren en na meerdere waarschuwingen besloot de gemeente gisteren aan het einde van de dag in te grijpen.

Ontslag Mona Keijzer

Het coronatoegangsbewijs heeft gisteren een slachtoffer geëist in het kabinet: demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is op staande voet ontslagen na kritiek op de maatregel in De Telegraaf. De Volendamse lag al langer met de overige leden van het kabinet op ramkoers over de coronamaatregelen en zou ook al hebben gedreigd met opstappen.

‘Je ziet dat het draagvlak voor die coronatoegangsbewijzen niet florissant is – een derde voor, een derde tegen en een derde weet het niet. Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen of wij op deze weg voortgaan,’ liet ze optekenen in het dagblad. Gisteren weigerde de CDA-bewindsvrouw zelf op te stappen. Daarop werd ze ontslagen.

Vrij uniek

Keijzer kwam in 2012 in de Tweede Kamer en werd in 2017 staatssecretaris in het kabinet-Rutte III van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het is vrij uniek dat ze is ontslagen. De laatste keer gebeurde dat in 1975, toen D66-staatssecretaris Jan Glastra van Loon van Justitie ontslagen werd na ruzie met zijn minister Dries van Agt. Het ontslag van Keijzer betekent het vertrek van een elfde bewindspersoon uit het derde kabinet van Rutte. Haar werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen