Coronapas vervangt vanaf vandaag anderhalve meter

Foto: Pixabay / Geralt

Iedereen vanaf dertien jaar moet vanaf vandaag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat ze met CoronaCheck-app moeten aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het virus, van Covid-19 hersteld zijn of volledig zijn gevaccineerd.

Bezoekers vanaf veertien jaar moeten daarnaast een geldig ID-bewijs meenemen. Medewerkers moeten de QR-code van bezoekers scannen en de gegevens vergelijken met het ID-bewijs. De coronapas geldt op locaties waar het volgens de overheid door het loslaten van de anderhalvemetermaatregel drukker wordt. De QR-code is ook nodig voor publiek bij professionele sportwedstrijden, maar niet voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea.

Printje

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat veel mensen die nog geen QR-code hebben deze nog gaan aanmaken. Volgens het ministerie wordt de app al langer door veel mensen gebruikt en zijn er al enige tijd geen grote problemen mee. Mensen zonder smartphone kunnen hun coronatoegangsbewijzen printen. Terwijl in de samenleving de verdeeldheid over de pas groot is, laat ook het demissionaire kabinet geen eenduidig geluid horen.

Niet uit te leggen

Zo zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in De Telegraaf  bedenkingen te hebben bij de invoering van het toegangsbewijs. Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het ‘niet uit te leggen’ dat mensen verplicht worden om de pas te gebruiken voor toegang tot een café of restaurant. ‘Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?’, aldus de CDA-politica.

Kerken

Zij is van mening dat de pas er voorlopig moet blijven voor plekken waar honderden mensen bijeenkomen en waar gezongen en gedanst wordt. Het eerste gebeurt in kerken, maar bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Wel wordt er door de leiding van de kerkgenootschappen op gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies om ‘gepast afstand te houden’.

Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Ze adviseren bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen wel om zich te laten vaccineren. De PKN roept bezoekers op om rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen. Overwogen kan worden om een gedeelte van de kerk te reserveren voor mensen die wel graag anderhalve meter afstand willen bewaren, aldus de kerk.

Moskeeën

Moskeekoepels beslissen zelf of ze de afstandsregel loslaten. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laten sommige koepels de anderhalve meter los met een coronatoegangsbewijs. Ook richten sommige moskeeën een aparte ruimte in voor mensen zonder zo’n bewijs, waar dan wel afstand gehouden moet worden. Het CMO adviseert moskeeën de anderhalve meterregel voorlopig wel in acht te blijven nemen, een mondkapje te dragen en een eigen gebedskleedje mee te nemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen