Vorig jaar 26 drugspanden gesloten; ook inbeslagname wapens en geld

Foto: Gemeente Zaanstad

Op gezag van burgemeester Jan Hamming zijn vorig jaar 26 drugspanden gesloten, waar in totaal 21 kilo heroïne, 57 kilo MDMA, bijna 600.000 XTC-pillen en ruim 3200 hennepplanten in beslag zijn genomen. Om de omvang van ondermijning in Zaanstad in beeld te brengen maakte de gemeente een overzichtelijke infographic, met onder meer deze cijfers.

Bij ondermijning maakt de zware, georganiseerde criminaliteit gebruik van diensten uit de bovenwereld en dat zorgt voor ontwrichting van de samenleving. Drugscriminaliteit is één van de zichtbaarste uitwassen. In de gesloten bedrijfspanden en woningen werden ook nog bijna twee ton in contanten en vijf vuurwapens, drie messen en zeven andere wapens gevonden. Ter vergelijking: bij acties preventief fouilleren in Poelenburg en het centrum van Zaandam ging het vorig jaar om 24 aangetroffen wapens bij 1041 gecontroleerde mensen en 179 voertuigen.

Een deel van de infographic.

 

Het jaar 2020 was vanwege corona een bijzonder jaar, waarin de gemeente door landelijke en regionale coronaregels niet alles doen doen wat gepland was. Door de beperkingen moesten controles worden uitgesteld en ook vonden er minder doorzoekingen plaats, omdat er veel uren gingen zitten in het handhaven van maatregelen.

Lange weg te gaan

’Georganiseerde criminaliteit is gif voor onze samenleving’, zegt Hamming in een persbericht. ‘Ik wil dat Zaankanters hier veilig kunnen wonen en leven. Kinderen moeten hier kunnen werken aan een mooie toekomst. Ze moeten niet in de verleiding komen om het slechte pad te bewandelen. Ik wil daarom criminelen zo hard mogelijk aanpakken. Ook wil ik de zwakkeren in onze samenleving beschermen. Dat vraagt veel van de gemeente en onze partners zoals de politie. We hebben nog een lange weg te gaan, maar gelukkig levert het ook resultaat op.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen