Niet meteen boetes bij laks controleren coronapassen

Foto: Pixabay / Peggychoucair

Overmorgen wordt de coronapas verplicht en de invoering van dit toegangsbewijs voor activiteiten buiten de deur verdeelt ons land tot op het bot. Het kabinet laat weten dat gemeenten niet direct straffen zullen uitdelen als ondernemers of bedrijven niet handhaven. Daarin volharden kan echter nare gevolgen hebben.

Bij herhaaldelijke overtredingen kan de lokale driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro of zelfs sluiting van een locatie. Het is de uitkomst van een overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s in ons land, waaronder Jan Hamming.

Risicolocaties

Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Maar ondernemers of bedrijven die de QR-codes van bezoekers niet controleren, hoeven niet direct voor een sanctie te vrezen. De driehoek concentreert zich op ‘locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is’. Volgens het ministerie wordt zo ‘recht gedaan’ aan de inspanningen die ondernemers en instellingen leveren om de maatregelen na te leven.

Verenigde tegenstand

 

 

Het kabinet trekt 45 miljoen euro uit om gemeenten te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. ‘Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle,’ aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend. Intussen sluiten steeds meer bedrijven zich aan bij Keuze Vrij Bij Mij en beUnited, twee groepen die de handen ineen hebben geslagen om te zorgen dat zoveel mogelijk MKB-bedrijven zich uitspreken voor ‘een vrije samenleving waarin niemand wordt buitengesloten‘.

 

 

‘Nu miljoenen mensen op basis van individuele keuzes over lichaam en gezondheid worden uitgesloten van deelname aan de maatschappij, wordt het tijd voor ondernemers te laten zien dat men staat voor een samenleving zonder polarisatie en medische discriminatie,’ aldus Pancras Pouw (beUnited) en Olaf Weller (Keuze Vrij Bij Mij). Op het platform van Keuze Vrij Bij Mij zijn bedrijven en instellingen te vinden die niet controleren wie wel of niet gevaccineerd of getest is. Daar heeft beUnited.nl, naar eigen zeggen ‘het krachtigste zakelijke netwerk van, voor en door het MKB’ zich achter geschaard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen