Binnenkort weer reguliere vaccinatieronde voor kinderen

Foto: Flickr / Self Magazine

Ruim 3500 kinderen krijgen deze week van de GGD Zaanstreek – Waterland een herhalingsuitnodiging voor een vaccinatie tegen BMR/DTP (bof, mazelen en rodehond / difterie, tetanus en poliomyelitis), HPV (humaan papillomavirus, tegen baarmoederhalskanker) of meningokokken.

Deze kinderen zijn in het voorjaar niet geweest om een prik te halen en krijgen nu een kans om dat alsnog te doen, of ze zijn nu aan de beurt voor een tweede HPV-prik. Op woensdag 13 oktober vaccineert de GGD van 10:00 tot 16:00 uur in sporthal De Tref aan de Drielse Wetering 84 in Zaandam. De GGD benadrukt dat de weerstand niet vermindert na een inenting en dat de kinderen er niet extra vatbaar voor het coronavirus door worden.

Twee weken wachten met coronaprik

Kinderen van twaalf jaar en ouder die ook binnenkort een coronaprik willen halen, wordt aangeraden om veertien dagen tussen beide prikken in te plannen en daarbij voorrang te geven aan de traditionele prikken. Volgens het Rijksvaccinatieprogramma komt ieder kind in aanmerking voor inentingen. Deze houden de weerstand op peil die het kind bij vorige vaccinaties heeft opgedaan of voegen een nieuwe weerstand toe. De volgende kinderen krijgen een uitnodiging als ze in het voorjaar geen prik hebben gehaald:

  • Kinderen geboren in 2012: voor een BMR/DTP-inenting. Ook kinderen geboren in 2011 kunnen deze vaccinatie nog komen halen;
  • Meisjes geboren in 2008: voor een HPV-inenting. Ook meisjes geboren tussen 2002 en 2007 kunnen deze prik komen halen;
  • Jongeren geboren in 2007: voor een meningokokkeninenting. Ook jongeren geboren tussen 2002 en 2006 kunnen deze prik komen halen.

Sommige meisjes van veertien jaar hebben twee brieven gekregen, één voor de meningokokkenvaccinatie en één voor de HPV-2. Als ze twee verschillende data door hebben gekregen, kunnen ze zelf kiezen naar welke van de twee ze gaan. Ze krijgen dan in één keer beide vaccinaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen