Valse QR-codes in omloop door fraude GGD-medewerkers

Foto: Flickr / Marco Verch

Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Ze zouden op aanvraag valse registraties hebben aangemaakt, waardoor mensen onterecht over een QR-code konden beschikken.

In het belang van het onderzoek wil GGD GHOR Nederland niet zeggen om hoeveel verdachten en om welke regio’s het precies gaat. ‘Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude,’ aldus een woordvoerder. De vermoedelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan.

Aangifte en ontslag op staande voet

‘Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden,’ aldus de organisatie in een verklaring. ‘Indien een overtreding ontdekt wordt, kan dat leiden tot aangifte en ontslag op staande voet.’ Met de frauduleuze QR-codes kunnen mensen onder meer illegaal toegang krijgen tot bijvoorbeeld evenementen en horecagelegenheden.

Hebben is houden

Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt. Intrekken is technisch niet mogelijk, ook niet met codes die zijn aangemaakt met behulp van valse vaccinatiebewijzen. In het kort komt het erop neer dat de code, die vanaf komend weekend onder meer verplicht is in de horeca, staat opgeslagen op het apparaat waarop hij is aangemaakt. De overheid kan niet via de app in telefoons komen  om frauduleus verkregen codes te wissen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen