Grote Zaanse Geschiedenis Quiz trapt De maand van… af

Koog aan de Zaan aan het begin van de vorige eeuw.
Koog aan de Zaan aan het begin van de vorige eeuw.
Foto: Flickr / Jan Willemsen

Op 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk.

Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Noord-Holland.

Zaanse geschiedenis 
Weet jij alles over de geschiedenis van de Zaanstreek? Doe dan mee met de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz, traditiegetrouw onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
Zaandam – Zaantheater – 1 oktober, 19:30 tot 22:00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/zaansequiz

Zo’n 400 jaar geleden jaagden Nederlanders op de walvis, onder gevaarlijke en ijzige omstandigheden. De spreker op deze avond, Louwrens Hacquebord, heeft zelf ervaring met werken in de kou en neemt u in zijn verhaal mee naar Spitsbergen.
De Rijp – Grote Kerk – 14 oktober, 19:30 tot 21:00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/walvisvaart 

Tuindorp Oostzaan 
De Amsterdamse wijk Tuindorp Oostzaan bestaat dit jaar 100 jaar. Veel kostwinners uit deze wijk voor ‘valide arbeiders’ hadden een baan op een van de scheepswerven, totdat de crisis van de jaren 70 en 80 de wijk en haar inwoners in armoede stortte. In de tentoonstelling Thuis in de stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan vertellen foto’s van fotograaf Raimond Wouda en historische beelden en bronnen het verhaal van dit bijzondere stukje Amsterdam.
Amsterdam – Stadsarchief Amsterdam – 1 tot en met 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/oostzaan

Werk op grote hoogte
Op 25 meter hoogte, staande op een houten steiger, een gewelf van 700 vierkante meter voorzien van schilderingen? Nu zouden we direct de arbodienst erbij halen, maar in 1509 was dit een ‘normale’, zelfs prestigieuze opdracht voor de schilders die in de Grote Kerk in Naarden aan het werk waren. Zelf ontdekken hoe dat was? In deze workshop voor jong en oud wordt onderzocht hoe moeilijk het nu eigenlijk is om het juiste perspectief te krijgen in een holle vorm.
Naarden – Grote Kerk Naarden – 24 oktober 13:00 tot 15:30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21110/werk-op-grote-hoogte—workshop-schilderen

Skillers
Oudeschild is een echt vissersdorp. De meeste ‘Skillers’ zijn dan ook visliefhebbers: velen hebben zelfs een rookvat in de tuin. Visroken is een vak apart. Het vergt kennis en geduld, maar dan heb je ook wat. In het Museum Kaap Skil komt u te weten hoe je vis rookt en ziet u ambachtslieden aan het werk.
Oudeschild – Museum Kaap Skil – 1 tot en met 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/skillers

Sekswerk
Was Nederland op seksueel gebied in het verleden een vrijer land dan nu? En is ons land de afgelopen decennia preutser geworden? Deze en meer vragen komen aan bod tijdens een gesprek met verschillende sekswerkers over het verleden, het heden en de toekomst van hun beroep. Aansluitend toont de documentaire Yab Yum een beeld van ’s werelds meest legendarische bordeel dat gedoemd was ten onder te gaan.
Amsterdam – Studio/K – 5 oktober, 19:30 tot 21:00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/sekswerk 

Verstopte beroepen 
Op het Muiderslot zijn zeven eeuwen aan beroepen terug te zien: soms heel duidelijk en soms ook goed verstopt. Ontdek tijdens de rondleiding wie welk werk deed op het kasteel en wat we daar nog van terug kunnen zien.
Muiden – Rijksmuseum Muiderslot – 2, 10 en 16 oktober, om 11:00, 13:00 en 15:00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/opzoek 

Landbouwers 
Een witlofkweker, een veehouder en een fruitteler vertellen tijdens deze lezing over hun leven en werk. Hoe zagen hun beroepen er in het verleden uit en hoe hebben hun werkzaamheden zich in de loop der tijd ontwikkeld? Bekijk ook de film over bakker Peter Kool. Hij zat bijna 50 jaar in het bakkersvak.
Nibbixwoud – Historische Stichting De Cromme Leeck – 22 oktober, 20:00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22361/aan-het-werk 

8:Uren:Festival
Geïnspireerd op de negentiende-eeuwse strijdkreet ‘Acht uren voor arbeid, acht uren voor ontspanning, acht uren voor rust’ bestaat dit festival uit werk (sprekers), ontspanning (muziek, bar, kinderworkshops) en rust (film). Centraal staan het werk en de emancipatiestrijd van lang ongehoorde mensen met onder anderen Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift) over handelingsonbekwaamheid, Rolf Schrama (paralympisch zeiler/diversity officer) over arbeidsbeperkingen op de Zuidas, Liesbeth Staats (programmamaker) over parttime werkende vrouwen en Winnie-Chelsea Young en Roberto Luis Martins (onderzoekers) over de eerste black beautysalon en vele anderen.
Amsterdam – Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis – 2 oktober, 12:00 tot 20:00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/8urenfestival

Militair werk
Ga aan het werk als militair: test uw skills met spelletjes en stap aan boord van een echte onderzeeboot. Bekijk de voorstelling Geheime Dieptes en ontmoet militairen tijdens de Marine Roadshow.
Den Helder – Marinemuseum – 16 tot en met 31 oktober, 10:00 tot 17:00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21402/aan-het-werk-als-militair-in-het-marinemuseum

Werkende vrouwen
In reisverslagen over zeventiende-eeuws Amsterdam verbazen buitenlandse bezoekers zich over de aanwezigheid van vrouwen op straat. Zij werkten op dezelfde plekken als mannen. Wat voor werk deden zij binnen- en buitenshuis? Bij het Historisch Café gaan historica Danielle van den Heuvel en anderen in gesprek over de rol van de vrouw in de vroegmoderne stadseconomie.
Amsterdam – Café P96 – 13 oktober, 20:00 tot 22:00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/vrouwen

Nacht van de Geschiedenis
De Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum vindt traditiegetrouw plaats aan het einde van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met de focus op (on)gezien werk waarbij de collectie van het Rijksmuseum centraal staat. Waar zien we de sporen van slavernij terug in het museum? En hoe worden werkende mensen met een beperking afgebeeld? Overal in het museum vinden presentaties, gesprekken en optredens plaats. Met Junadry Leocaria, Judith Noorman, Fenmei Hu en vele anderen.
Amsterdam – Rijksmuseum – 30 oktober, 19:00 tot 23:00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/nacht

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen