Stappen richting dementievriendelijke gemeente beloond

Foto: Pixabay / Geralt

Net als voorgaande jaren brengt Zaanstad op Wereld Alzheimer Dag dat thema extra onder de aandacht. Dit jaar overhandigt de stichting Alzheimer Nederland het certificaat Dementievriendelijke gemeente aan wethouder Songül Mutluer.

Volgens artsen en onderzoekers is dementie de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt. En dat terwijl in ons land het aantal mensen met dementie sinds 1950 meer dan vervijfvoudigde: van 50.000 toen tot ruim 280.000 nu. Dit aantal zal de komende 25 jaar ook nog eens verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Voor Zaanstad gaat het om 2300 mensen met dementie in 2020 en naar verwachting 4300 in 2040. Eerder nam het college een motie van de POV, PvdA en PVV over om de mogelijkheden te verkennen om een dementievriendelijke gemeente te worden.

Grote impact

‘Dementie heeft een grote impact. Op mensen met dementie, hun omgeving en op de samenleving. Als gemeente willen we die impact zoveel mogelijk beperken, mantelzorgers ondersteunen en het dagelijks leven voor patiënten zo prettig mogelijk maken. Dat doen we door deel te nemen aan het dementienetwerk, goede informatie te verstrekken aan onze inwoners en begeleiding op maat mogelijk te maken. En dat zullen we blijven doen. Want we zijn ons ervan bewust dat een echt dementievriendelijke gemeente continue inzet vraagt, ook na het verkrijgen van deze officiële erkenning,’ zegt Mutluer in een persbericht.

Hulp en acceptatie

Voorzitter van Alzheimer Nederland in de regio Zaanstreek – Waterland Nel Koppers overhandigt op 21 september het certificaat. ‘Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. Zaanstad heeft afgelopen periode laten zien dat het dit certificaat meer dan waard is,’ zegt zij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen