Bij uitzendlicentie lijkt het alleen om het geld te draaien

Foto: Public Domain Vectors

Krijgen Zaanstad en Wormerland straks niet de best mogelijke lokale omroep omdat de mensen achter de twee partijen die erom vechten persoonlijke aversies laten prevaleren boven het doel dat ze zeggen te dienen? De deskundigen die namens de gemeente de plannen van De Orkaan en RTVI Zaanstreek doorlichtten sluiten het in elk geval niet uit.

De vraag wie de komende vijf jaar de lokale zendmachtiging in de wacht sleept zou moeten gaan over de vraag wie de Zaankanters het meeste te bieden heeft, maar daar gaat het in het debat tot nu toe niet echt over. Zaanstad heeft er 98.000 euro per jaar voor over en daarmee kan RTVI met zijn dure radio- en televisie-uitzendingen niet uit de voeten. Er zou geen geld overblijven voor personeel. Bij De Orkaan, dat veel minder kosten heeft omdat alle aandacht en geld naar internetactiviteiten gaat zou de subsidie juist voor een groot deel aan de makers worden uitgegeven.

NH Nieuws

RTVI Zaanstreek leunt voor programmering en de nieuwsvoorziening zwaar op het eveneens op overheidssteun draaidende NH Nieuws, wat POV-voorman Harrie van der Laan er gisteravond tijdens een bevraging van de deskundigen door de gemeenteraad toe verleidde om voor te stellen om het hele Zaanse subsidiebedrag dan maar meteen naar de regionale omroep over te maken. Dat is echter een gepasseerd station: de regels maken het in dit stadium onmogelijk, omdat NH Nieuws geen gooi naar de licentie heeft gedaan. Veel concreter werd het gisteravond ook niet: de sessie kenmerkte zich vooral door het ontbreken van duidelijke antwoorden.

Kwaliteit

De door RTVI geleverde kwaliteit is al jarenlang onderwerp van kritiek in de gemeenteraad, maar desondanks wist de huidige lokale omroep extra geld binnen te halen om het niveau en daarmee het bereik op te krikken. De vooral op vrijwilligers draaiende organisatie heeft echter volgens een aantal partijen geen duidelijke stappen vooruit kunnen maken. Bovendien lijkt RTVI nu zelf de handdoek al in de ring te hebben gegooid: de door de gemeente gevraagde en aan het beschikbare budget aangepaste financiële onderbouwing van de toekomstplannen die werd opgestuurd was het equivalent van het bekende bierviltje.

Uitdaging

De Orkaan lijkt daarmee in Zaanstad de betere papieren te hebben, al moet ook daar de tering naar de nering worden gezet en moeten de ambities worden aangepast aan de beschikbare middelen. Eén aanbeveling van de deskundigen lijkt daarbij de grootste uitdaging: het huidige publiek van RTVI verleiden om de overstap naar de nieuwe lokale omroep te maken. Gezien de grote verschillen wordt dat nog een krachttoer, zoals eerder de – later dan ook afgeblazen – fusie ook al een huzarenstukje leek. Zelfs zónder oud zeer en persoonlijke grieven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen