Verzet in de raad tegen afschaffing draagvlakmeting voor betaald parkeren

Foto: Pixabay

Het college wil betaald parkeren kunnen invoeren in Zaandam zonder daar eerst de bewoners over te hoeven consulteren, met de nieuwe wijk Zaans Hout voorop, maar daar zien de POV en Democratisch Zaanstad helemaal niets in.

Het gaat om het afschaffen van de zogenoemde draagvlakmeting als ‘absoluut criterium’. Zaanstad loopt niet voorop waar het gaat om het beknibbelen op gratis parkeerruimte in nieuwe wijken. De auto voor het huis kunnen neerzetten wordt door steeds meer gemeenten moeilijker gemaakt, schreven wij al eerder.

Binnenstedelijke parkeerplaatsen zijn duur: in ondergrondse garages bijvoorbeeld kost een plek tussen de 20.000 en 40.000 euro. Corporaties hebben uitgerekend dat zij voor vier gebouwde parkeerplaatsen ook een sociale woning hadden kunnen neerzetten.

‘Overal betalen’

Volgens raadslid Ton Brekelmans van de Partij voor Ouderen en Veiligheid is het plan van het college het opstapje om in heel Zaandam betaald parkeren te kunnen invoeren zonder daarover eerst met bewoners te overleggen, maar dat wordt door wethouder Addy Verschuren bestreden. Volgens hem gaat het uitsluitend over plekken waar gaten in bestaande buurten worden opgevuld met nieuwe huizen.

In Westerwatering wordt volgens het college op werkdagen en -uren veelvuldig gratis geparkeerd door forensen en ’s avonds en in het weekeinde door bezoekers van het centrum. Dat is vervelend voor bewoners die hun auto niet dichtbij huis kwijt kunnen, maar de gemeente staat machteloos zolang het om openbare parkeerplaatsen gaat.

Naar het afschaffen van de draagvlakmeting wordt nog nader onderzoek gedaan.

 

Reacties