CDA benieuwd wat ‘hoofdstad van de houtbouw’ precies inhoudt

Moderne houtbouw.
Moderne houtbouw.
Foto: Wikimedia / Nanda Sluijsmans

De komende jaren worden meerdere houten projecten in Zaanstad gerealiseerd: woningen, maar ook het nieuwe zwembad De Slag krijgt een houten casco. Afgelopen week was er een (online) bijeenkomst over onder de noemer Zaanstad, hoofdstad van de houtbouw. Het CDA vraagt zich af wat daar precies onder verstaan moet worden.

De bijeenkomst voor bestuurders, managers, beleidsmedewerkers en partners van de gemeente was interessant, vindt fractievoorzitter Marc Wit en hij genoot van de ‘enthousiaste reacties van de deelnemende wethouders Annette Baerveldt en Songül Mutluer en de nieuwe concerndirecteur Lennart Graaff’. Maar hij bleef ook met vragen zitten, die hij morgenavond aan het college stelt. In de ook door Zaanstad onderschreven MRA Greendeal Houtbouw is de ambitie opgenomen dat vanaf 2025 20 procent van de nieuwe woningen in hout wordt gerealiseerd. Hoe staat het daar inmiddels mee?

Van stenen naar hout?

Een vijfde van alle nieuwbouw in hout uitvoeren betekent dat hier de komende jaren ‘misschien wel duizenden houten woningen’ gebouwd moeten worden. Is dat wat het college bedoelt met de stelling Zaanstad, hoofdstad van de houtbouw? Tijdens de bijeenkomst werd bovndien gesproken over het eventueel openbreken van lopende woningbouwplannen om ontwikkelaars / woningcorporaties te laten switchen naar hout, aldus Wit. Die graag uitgelegd ziet hoe het college dat voor zich ziet. En kunnen de gelden die zijn ontvangen voor de woningbouwimpuls worden aangewend om houten  bouwprojecten te financieren?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen