Proefrondjes zonder parkeerboetes voor nieuwe scanauto

Foto: Gemeente Zaanstad

De langverwachte scanauto voor het opsporen van parkeerovertreders is gearriveerd en rijdt op 23 en 24 augustus proefrondjes door de gemeente. In een gebied met betaald parkeren het afrekenen achterwege laten wordt daarmee een stuk onaantrekkelijker.

De gemeente controleert of iedereen daar waar dat moet ook werkelijk betaalt voor een parkeerplek, en dat gebeurt nu nog door het handmatig scannen van de kentekens. De  scanauto doet dat automatisch en is dus een stuk effectiever. Er worden foto’s gemaakt van geparkeerde voertuigen gemaakt en daarna volgt een automatische controle of de eigenaar (voldoende) parkeergeld heeft betaald. Tijdens de proef worden geen naheffingsaanslagen opgelegd, maar eind dit jaar of begin 2022 wordt de scanauto echt in gebruik genomen.

Zeven dagen per week controles

Op het stadhuis controleren medewerkers de gegevens van de scanauto nog eens en kijken ze aan de hand van de foto’s of een naheffingsaanslag (in de volksmond een parkeerboete) terecht is. Degenen die niet of te weinig parkeergeld betaald hebben, moeten dan alsnog betalen. De scanauto gaat zeven dagen rijden per week in de gebieden met betaald parkeren. Alle parkeerplekken komen dus regelmatig aan de beurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen