Laatste ontheffing woonplaatsbeginsel voor Hans Krieger?

Wethouder Hans Krieger (VVD).
Wethouder Hans Krieger (VVD).
Foto: Gemeente Zaanstad

De woonplaats van ‘bijzonder geval’ Hans Krieger komt binnenkort weer aan de orde in de gemeenteraad, die er opnieuw toestemming moet geven dat de wethouder in Purmerend blijft wonen. Die uitzondering op de regel dat een bestuurder woont in de gemeente waar hij of zij werkt kan steeds maar voor een jaar worden gegeven.

Met de raadsverkiezingen van komende maart in zicht lijkt het de laatste verlenging voor Krieger de worden. De VVD-wethouder van onder meer Financiën en Economische Zaken arriveerde op het stadhuis in Zaandam na het vertrek van Gerard Ram en een scheuring in de fractie in 2019. Inmiddels heeft Zaanstad ook een tweede wethouder die hier niet woont: Annette Baerveldt (D66) die met onder andere Cultuur onder haar hoede Sanna Munnikendam opvolgde woont in Velsen.

Artikel 36a lid 2 van de Gemeentewet regelt dat de raad ‘voor de duur van een jaar ontheffing kan verlenen van het vereiste van ingezetenschap’. De ontheffing kan in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal een jaar, worden verlengd’.  De ontheffing van Krieger loopt op 14 november af.

Lijsttrekker Stephanie Onclin

Hij wordt beschouwd als een ‘bijzonder geval’ niet alleen omdat hij ‘bestuurlijk goed onderlegd’ is en veel ervarng heeft in het lokaal bestuur, maar ook ‘een onvoorwaardelijke en integere inzet voor de belangen van Zaanstad’ heeft getoond. Lijsttrekkr voor de VVD bij de komende verkiezingen is fractievoorzitter Stephanie Onclin, die daarmee nadrukkelijk in beeld is als zijn opvolgster.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen