Plannen voor 21 nieuwe woningen Oostzijde dichterbij

Foto: Gemeente Zaanstad / Bestemmingsplan Oostzijde 192

De gemeente heeft het Bestemmingsplan Oostzijde 192 gepubliceerd. Op dat bedrijventerreintje in Zaandam moeten acht grondgebonden woningen, dertien appartementen en een atelier komen. De oude stolpboerderij uit 1869 aan de zuidkant wordt in het plan ingepast.

Het worden 21 (middel)dure koopwoningen en het college vindt dat een mooie aanvulling voor een stukje stad – de Rosmolenbuurt –  waar sociale huurwoningen oververtegenwoordigd zijn. Bij de eerste vergunningaanvraag twee jaar geleden ging ht nog om elf grondgebonden woningen en vijf appartementen. Daarnaast werd toen  toestemming gevraagd voor gevelrenovatie en de vernieuwing van bestaande gebouwen.

Vijf goedkopere woningen

Het nieuwe buurtje moet de diversiteit van het woningaanbod versterken. Volgens de Uitvoeringsagenda Wonen 2019-2024 van Zaanstad wordt met een aanschafwaarde van boven de 285.000 euro een woning als dure koopwoning beschouwd. Van de 21 geplande wooneenheden vallen zestien in het segment duur. Vijf appartementen vallen in het middensegment. Het atelier moet de levendigheid vergroten.

De globale ligging van het hofje ten opzichte van de omliggende wegen

 

 

Het wordt ‘een nieuw hofje met een eigen identiteit rondom de stolpboerderij,’ met woningen bestaande uit twee lagen en een kap en aan de westkant appartementen. Ze sluiten aan bij de waardevolle elementen van de Zaanse houtbouw, doordat deze stijl gedeeltelijk wordt doorgevoerd bij de nieuwbouw en een kleine aanpassing aan de stolpboerderij. De kleurstelling van de houtbouw is gebaseerd op de Zaanse kleurenwaaier voor de Zaanse houtbouw. Beoogd wordt ‘een eenheid in beeld’ waarbij het appartementencomplex op de hoek van de Kokerstraat en de Taanmanstraat en de reeks herenhuizen met het nieuwe groen ‘een mooi ensemble vormen met de stolpboerderij’.

Parkeren

Het parkeren wordt geconcentreerd in een ‘parkeerkoffer’ tussen de woningen en het  appartementencomplex, zodat de gestalde voertuigen geen dominante plek innemen bij de binnentuin. Aan de zuidkant van de inrit van het terrein worden laadpalen geplaatst voor elektrische auto’s, die gecamoufleerd worden door een groene heg en bomen. De bestaande parkeerplekken bij de stolp worden eveneens afgebakend met begroeiing. Het hofje wordt ook een nieuwe groene doorgang tussen de Oostzijde en de Taanmanstraat.

Bodemvervuiling

Er is was een verkennend bodemonderzoek nodig om de mate van vervuiling met zware metalen, PAK en minerale olie vast te stellen en ook het grondwater was tijdens een vooronderzoek als verdacht bestempeld vanwege de aangetroffen kritsche parameters van minerale olie. Uitgegaan werd van een oppervlakte van circa 4192 vierkante meter zwaar verontreinigde grond met een gemiddelde laagdikte van zo’n 2,7 meter en van circa 11.318 kubieke meter grond die licht tot sterk verontreinigd was met zware metalen. Asbest is niet aangetroffen.

Er is nu een saneringsplan opgesteld om de vervuilde grond te verwijderen. Dit saneringsplan is inmiddels door de gemeente goedgekeurd en wordt uitgevoerd tegelijk met het begin van de sloop en verdere werkzaamheden. Alle acht grondgebonden woningen met eigen voor- en achtertuin en ook de vijf appartementen op de begane grond zijn hierdoor verzekerd van een schone leeflaag in hun buitenruimte.

Bezwaar maken

Nu het bestemmingsplan is gepubliceerd kunnen belanghebbenden die het er niet mee eens zijn de komende zes weken een beroepschrift indienen bij de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem. Dat kan ook digitaal, maar alleen als u beschikkt over een elektronische handtekening (DigiD).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen