Nieuw hofje achter stolpboerderij aan de Oostzijde

Een impressie van het beoogde plan.
Een impressie van het beoogde plan.
Foto: Linde Architectuur

De gemeente start met de voorbereidingen voor de bouw van acht grondgebonden woningen, dertien appartementen en een atelier aan de Oostzijde 192 in Zaandam. Er staan nu bedrijfsgebouwen die niet meer in gebruik zijn. De oude stolpboerderij uit 1869 aan de zuidkant wordt in het plan ingepast.

Dit gebied was altijd een bedrijventerreinte maar is niet meer als zodanig in gebruik. De aanvraag voor het afwijken van het bestemmingsplan is de eerste stap in de ontwikkeling van het gebied voor woningbouw. Het plan gaat uit van 21 (middel)dure koopwoningen en het college vindt dat een mooie aanvulling voor een stukje stad – de Rosmolenbuurt –  waar sociale huurwoningen oververtegenwoordigd zijn. Het versterkt de diversiteit van het woningaanbod.

Vijf goedkopere appartementen

Volgens de Uitvoeringsagenda Wonen 2019-2024 van Zaanstad wordt met een aanschafwaarde van boven de 285.000 euro een woning als dure koopwoning beschouwd. Van de 21 geplande wooneenheden vallen zestien in het segment duur. Vijf appartementen vallen in het middensegment. Daarnaast wordt in het plan gebied één kleine commerciële ruimte (het atelier) mogelijk gemaakt ter bevordering van de levendigheid en kunst in de nieuwe buurt.

De huidige situatie.

 

 

 

Het geheel wordt een groen hofje. De 22 parkeerplaatsen worden in halfverharding uitgewerkt, waarmee het groene karakter aan de zuidkant van de entree kenbaar wordt gemaakt en het straatprofiel wordt smal gehouden. De woningen in de omgeving zijn veelal twee lagen met een kap en daarmee vergelijkbaar met die in het bouwplan. De woningen aan de Taanmanstraat en Kokerstraat sluiten erop aan. Het atelier wordt opgeplust met een kap en vormt zo een kleinschalig entreegebouw.

Een impressie van de woningen aan de Taanmanstraat en de doorgang naar
het binnenhofje door Linde Architectuur.

 

 

‘Waar in de huidige situatie nog voornamelijk asfalt rondom de bebouwing aanwezig is, heeft het nieuw te realiseren plan naast de klinkerbestrating veel ruimte voor groen in de vorm van verschillende soorten beukenhagen en openbaar groen. Naast het openbare groen heeft ook elke grondgebondenwoning een privé tuin, waarmee nog meer groen in de directe leefomgeving wordt gerealiseerd en de ruimtelijke kwaliteit in totaal een grote verbetering krijgt,’ aldus de omschrijving van de plannen. Alle 21 woningen krijgen ook een eigen bergruimte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen