Buurttuin Saendelft kan elk moment wacht aangezegd krijgen

Wethouder Rita Noordzij onthult het 'bouwbord' voor de buurttuin.
Wethouder Rita Noordzij onthult het 'bouwbord' voor de buurttuin.
Foto: Groen Waterrijk

De voor vijf jaar afgesloten beheersovereenkomst tussen de gemeente en de stichting Groen Waterrijk voor een terrein aan de Omweg in Saendelft is niet zo waardevast als alom gedacht wordt. ‘Elk moment kan door omstandigheden hierin iets veranderen waardoor de vijf jaar verkort kunnen worden,’ schrijft de gemeente in een brief aan een ondernemer.

De laatste is gevestigd in het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw aan de Rode Ring en maakt zich zorgen over de verkoop van 1200 vierkante meter grond voor de bouw van een grote opslag van Kaashandel Brügemann. Daarmee verdwijnt het vrije uitzicht op het park en wordt de sociale veiligheid er niet beter op, stelde zij.

Bovendien: de verkopende makelaar had de toezegging gedaan dat het terrein voor de komende vijf jaar niet bebouwd zou worden. De gemeente antwoordde daarop dat alleen het bestemminsplan inzicht geeft in wat er mogelijk en dat het niet handig is om bij de aankoop van onroerend goed ‘af te gaan op een persoonlijke afspraak tussen derden’.

Geen garanties

Een garantie dat er niet eerder gebouwd gaat worden kan de gemeente dan ook niet geven, aldus de vastgoedadviseur grondzaken. ‘Het huidig bestemmingsplan is geldend en dat wijzigt voorlopig niet. Het is niet mogelijk om voorafgaand aan een omgevingsvergunnings- of een bestemmingsplanprocedure bezwaren in te dienen. Het verkopen van grond is een privaatrechtelijke handeling waartegen geen bezwaar op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht mogelijk is. Uw brief kunnen wij dan ook niet als bezwaar behandelen, maar alleen als een kennisgeving van een wens van u en de andere ondernemers die op het thans braakliggend terrein uitkijken.’

Babbels Live

Net voor het zomerreces van de gemeenteraad werd een motie aangenomen om voor de komende vijf jaar het braakliggende terrein ook beschikbaar te houden voor het evenement Babbels Live. ‘Momenteel worden daarvan de (on)mogelijkheden onderzocht,’ aldus het schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen