Strijd om grond aan de Omweg: festival of kaashandel?

De huidige locatie van Brügemann aan de Noorderweg.
De huidige locatie van Brügemann aan de Noorderweg.
Foto: Google Street View

Als Kaashandel Brügemann verhuist van de Noorderweg in Assendelft naar de Omweg in Saendelft dan kunnen op de vrijgekomen plek 50 tot 56 woningen worden gebouwd. Het bedrijf wil graag verkassen, maar er is ook tegenstand van onder meer de stichting Groen Waterrijk en organisator Ad de Lange van Babbels Live.

Saskia Hille van Groen Waterrijk en De Lange deelden afgelopen week hun tegenargumenten met de gemeenteraad. De organisatie achter de buurttuin aan de Omweg is begin vorig jaar ondanks de uitbraak van corona voortvarend van start gegaan en heeft haar plek opgeëist in de wijk. Naast het aanleggen van een groene oase worden andere zaken omarmd, zoals het bieden van ruimte aan de buurtcamping tussen 24 en 26 septmber en, op verzoek van de gemeente, aan een hangplek voor jongeren.

Onzekerheid

Ook het vanwege woningbouw uit Krommenie verdreven festival Babbels Live blijft van harte welkom en De Lange is content met de nieuwe stek. Volgend jaar kan hij er nog terecht, maar daarna is dat ongewis. Mocht Brügemann 12.000 vierkante meter van het terrein krijgen voor een nieuw bedrijfsgebouw, dan blijft er op de Forbostrook voor Babbels Live niet genoeg ruimte over.

IJsbaanterrein

De gemeente heeft De Lange voorgesteld om uit te wijken naar het ijsbaanterrein in Assendelft, maar daar heeft die geen oren naar. ‘Ik ga daar nooit met het festival naartoe,’ klonk het resoluut uit zijn mond. ‘Die plek ligt absoluut niet centraal.’ Zij idee dat het gemakkelijker is om een plek te vinden voor een bedrijf dat 12.000 vierkante meter nodig heeft dan voor een centraal gelegen festivalterrein stuitte echter op scepsis bij Jos Brügemann, die weet dat ook het eerste een hele klus is.

Tegenstand buren

Tegenstand komt inmiddels ook van ondernemers in het naastgelegen bedrijvengebouw aan de Rode Ring, die in de veronderstelling verkeerden dat de braakliggende grond naast hun gebouw in elk geval tot 2025 niet bebouwd zou worden omdat Groen Waterrijk het tot die tijd mag gebruiken. Dat blijkt een misverstand: in de gebruiksovereenkomst tussen de gemeente en Groen Waterrijk wordt de kavel waar het kaasbedrijf een optie op heeft al niet genoemd, aldus Brügemann.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen