Iets betere afvalscheiding, maar doelstelling nog ver weg

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft de landelijke doelstellingen voor het afvalscheidingspercentage en het maximale aanbod van restaval per inwoner vorig jaar bij lange na niet gehaald. Die doelen waren respectievelijk 75 procent en 100 kilo per jaar. Het werd hier 51 procent en 221 kilo, zo blijkt uit het jaarverslag van HVC.

De resultaten in de HVC-gemeenten. Vang (Van afval naar grondstof) is hét kennisplatform op dit gebied.

 

 

De afgelopen drie jaar laten wel een verbetering zien: in 2019 was het afvalscheidingsprcentage nog 46 en werd per inwoner 256 kilo huishoudelijk restafval aangeboden. Wat er zoal de deur uitgaat in een jaar tijd: 6513 ton papier en karton, 2817 ton verpakkingsglas, 3658 ton verpakkingsafval (plastic, blik en pak), 939 ton afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, 59 ton textiel, 1254 ton snoeiafval en 5462 ton klasse B-hout) hardboard, spaanplaat, vezelplaat, geperst hout, meubels, geverfd hout, deuren, kozijnen en niet-geïmpregneerd hout.

Klachten

In 2020 kwamen er bij HVC 123 klachten over de dienstverlening binnen van inwonets van Zaanstad. ‘De meeste meldingen die bij HVC binnenkomen zijn snel en eenvoudig op te lossen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een inzamelcorrectie of het legen van een ondergrondse container. Als een snelle oplossing (correctie) niet afdoende is, zal HVC de melding als een klacht registreren en volgens de vastgestelde klachtenprocedure afhandelen,’ aldus het jaarverslag.

Positief resultaat

Het is Alkmaar gevestigde bedrijf boekte vorig jaar een positief resultaat van 15,2 miljoen euro, iets meer dan in de meerjarenraming was voorzien. Het bedrag aan  gegarandeerde leningen daalde ten opzichte van 2019. De garantstelling levert de aandeelhouders jaarlijks een provisie op van één procent van het totaal aan gegarandeerde leningen. De 265 aandelen van Zaanstad leverden de gemeente vorig jaar 571.459 euro op, tegen 573.057 een jaar eerder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen