Vanaf vandaag staat ook isolatie op energielabel

Foto: Pixabay / MVOPro

Met ingang van vandaag staat op alle nieuwe energielabels of de isolatie van de woning voldoet aan de Standaard voor isolatie. Is dat het geval, dan is de woning klaar voor een toekomst zonder aardgas. De standaard geeft aan of de woning kan worden aangesloten op een warmtepomp of -net.

Met de aanduiding op het label kunnen potentiële kopers zien in hoeverre er nog verbeteringen nodig zijn aan een huis om dat aardgasvrij te kunnen maken. Zo kunnen ze hier bij de aankoop en financiering rekening mee houden. Door de standaard nu prominent op het energielabel te presenteren, wil de minister van Binnenlandse Zaken woningeigenaren handvatten geven om hun huis goed te isoleren, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een toekomst zonder aardgas.

Vanaf september downloaden

Vanaf 1 september kunnen huiseigenaren hun labels die tussen 1 januari en 1 augustus van dit jaar zijn geregistreerd inclusief de vermelding downloaden via MijnOverheid. Zowel de Standaard voor woningisolatie als de aanduiding daarvan op het energielabel vloeien voort uit het Klimaatakkoord. Daarin is afgesproken om anderhalf miljoen woningen voor 2030 te verduurzamen en om consumenten daarbij zoveel mogelijk op weg te helpen.

Scheidslijn 1945

Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Als de woning goed geïsoleerd is, is dat verlies klein. Voldoet de woning aan de standaard, dan is hij in veel gevallen qua isolatie, kierdichting en ventilatie klaar voor de overstap naar een duurzame warmtevoorziening. De standaard houdt rekening met de bouwkundige kenmerken van de woning.

Woningen van voor 1945 hebben bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur. De Standaard is voor deze woningen daarom minder strikt dan voor naoorlogse huizen. Woningen gebouwd voor 1945 die voldoen aan de standaard kunnen worden aangesloten op een warmtebron met minimaal een aanbodtemperatuur van 70 graden; voor huizen van na 1945 is dat 50 graden.

Afzonderlijke delen

Naast een standaard voor de hele woning zijn er ook streefwaarden voor afzonderlijke delen. Deze zijn bedoeld om een toekomstvaste referentie te geven voor een enkel bouwdeel, zoals het dak, de vloer of ramen. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel voldoende is geïsoleerd en in de toekomst niet nog een keer geïsoleerd hoeft te worden. Als alle bouwdelen geïsoleerd worden tot de streefwaarde, is de Standaard voor woningisolatie ruimschoots gehaald. Ook deze streefwaarden staan op het energielabel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen